• недела, 14 јули 2024
Презентации за ефикасни практики за известување за климатските промени и животната средина

Презентации за ефикасни практики за известување за климатските промени и животната средина

Скопје, 12 јуни 2024 (МИА) – За теми од животната средина во нашите мед...

Европско-јапонски сателит за истражување на климата лансиран од САД

Европско-јапонски сателит за истражување на климата лансиран од САД

Вашингтон, 29 мај 2024 (МИА) - Европско-јапонскиот сателит за истражување на климата, чија цел е да...

Германија ги повика индустриски развиените земји да ги исполнат ветувањата за климата

Германија ги повика индустриски развиените земји да ги исполнат ветувањата за климата

Берлин, 25 април 2024 (МИА) – Германија ги повика индустриски развиените земји да ги исполнат своите...

Европа лани претрпе рекорден број денови со „екстремен топлотен стрес“

Европа лани претрпе рекорден број денови со „екстремен топлотен стрес“

23 април 2024 година Ал Џезира Балкан   Европа се пове...

Интерактивно уметничко дело напојувано од обновлива енергија „Вртеж“ од Александар Ефтимовски во Градскиот парк во Скопје

Интерактивно уметничко дело напојувано од обновлива енергија „Вртеж“ од Александар Ефтимовски во Градскиот парк во Скопје

Скопје, 13 април 2024 (МИА) - Во Градскиот парк, до езерцето денеска од...

ОН: На човештвото му преостануваат уште две години да го спаси светот од климатската криза

ОН: На човештвото му преостануваат уште две години да го спаси светот од климатската криза

Лондон, 10 април 2024 (МИА) - Шефот на Обединетите нации за климата, Сајмон Стил денеска изјави дека...

Во Европа се шверцуваат гасови кои ја затоплуваат климата

Во Европа се шверцуваат гасови кои ја затоплуваат климата

Лондон, 8 април 2024 (МИА) – Големи количества гасови кои се употребуваат за ладење и ја затоплуваат...

Шукова: Ако сериозно ги спроведуваме Стратегијата и новиот закон можеме да генерираме 10 000 зелени работни места

Шукова: Ако сериозно ги спроведуваме Стратегијата и новиот закон можеме да генерираме 10 000 зелени работни места

Скопје, 23 јануари 2024 (МИА) - Климатските промени можеме да ги решава...

Во Собранието презентиран нацрт-извештај за клима и развој од Светска Банка

Во Собранието презентиран нацрт-извештај за клима и развој од Светска Банка

Скопје, 23 јануари 2024 (МИА) – Во Собранието на Република Северна Македонија денеска беше презентир...

Претседателот на COP28 ги повика земјите да излезат од својата комфорна зона

Претседателот на COP28 ги повика земјите да излезат од својата комфорна зона

Дубаи, 8 декември 2023 (МИА) - Султан ал-Џабер, претседателот на климатскиот самит КОП28, денеска ги...

Кралот Чарлс: Опстанокот на човештвото е загрозен ако не се врати природната рамнотежа

Кралот Чарлс: Опстанокот на човештвото е загрозен ако не се врати природната рамнотежа

Дубаи, 1 декември 2023 (МИА) - Британскиот крал Чарлс денеска на климатскиот самит КОП28 во Дубаи ја...

Генералниот секретар на Светската метеоролошка организација повика на притисок врз Кина и Индија за климата

Генералниот секретар на Светската метеоролошка организација повика на притисок врз Кина и Индија за климата

Женева, 27 ноември 2023 (МИА) - Земјите како Кина и Индија можат да бидат убедени побрзо да се оддал...

Европскиот совет ги утврди позициите на ЕУ за Конференцијата за климата во Дубаи 

Европскиот совет ги утврди позициите на ЕУ за Конференцијата за климата во Дубаи 

Брисел, 18 октомври 2023 (МИА) - Европскиот советот усвои заклучоци со кои се утврдуваат генералните...

Нова тужба против државата Белгија за неспроведување на политики за заштита на климата

Нова тужба против државата Белгија за неспроведување на политики за заштита на климата

Брисел, 26 септември 2023 (МИА) - Непрофитната организација „Климатска акција“ и над 70.000 лица пок...

Милиони демонстранти се очекуваат на протестите за климата овој викенд

Милиони демонстранти се очекуваат на протестите за климата овој викенд

Њујорк, 11 септември 2023 (МИА) - Од петок до недела се планирани повеќе од 400 демонстрации и проте...

Image

Остани поврзан