• недела, 19 мај 2024
Рибарите од Општина Пустец бараат крапот да се пласира како преспански бренд

Рибарите од Општина Пустец бараат крапот да се пласира како преспански бренд

Дебар, 25 февруари 2024 (МИА) - Рибарите од Општина Пустец, каде живеат над 5 илјади жители-Македонц...

Кристијан Карапалевски го извади осветениот крст од водите на Преспанско Езеро

Кристијан Карапалевски го извади осветениот крст од водите на Преспанско Езеро

Ресен, 19 јануари 2024 (МИА) - Кристијан Карапалевски од преспанското село Дрмени го извади осветени...

Напладне осветување на водите на Преспанското Езеро

Напладне осветување на водите на Преспанското Езеро

Битола/ Ресен, 19 јануари 2024 (МИА) - Во сите храмови во Преспанско-пелагониската епархија со утрин...

НАСА: Преспанското Езеро од 1984 до 2020 загуби седум отсто од површината 

НАСА: Преспанското Езеро од 1984 до 2020 загуби седум отсто од површината 

Брисел, 14 септември 2023 (МИА) – Преспанското Езеро, кое се протега од околу 260 квадратни километр...

Шукова: Се обидувам да видам што се случува со средствата доделени од Владата за спас на Преспанското Езеро

Шукова: Се обидувам да видам што се случува со средствата доделени од Владата за спас на Преспанското Езеро

Скопје, 15 март 2023 (МИА) -

Ќе се изработи анализа со активности и мерки како да се спаси Преспанското Езеро, најави Ковачевски

Ќе се изработи анализа со активности и мерки како да се спаси Преспанското Езеро, најави Ковачевски

Скопје, 20 јануари 2023 (МИА) - Во наредниот период ќе мора да се изработи анализа врз основа на кој...

Тозиевски: Централната власт активно работи против Ресен и заштитата на Преспанското езеро

Тозиевски: Централната власт активно работи против Ресен и заштитата на Преспанското езеро

Скопје, 27 ноември 2022  И покрај наследената блокирана општинска сметка, со сопствени средства и добр...

Меѓународна конференција во Ресен за спас на Преспанско Езеро

Меѓународна конференција во Ресен за спас на Преспанско Езеро

Ресен, 6 јули 2022 (МИА) - Општина Ресен денеска беше домаќин на...

Репортажа на АБЦ њуз за Преспанско Езеро и животот на Македонците во Пустец

Репортажа на АБЦ њуз за Преспанско Езеро и животот на Македонците во Пустец

Тирана, 23 јуни 2022 (МИА) - Преспанското Езеро е едно од слатководните езера во Европа кое граничи со...

Мицкоски: Владата да ги триплира парите за спас на Преспанското Езеро

Мицкоски: Владата да ги триплира парите за спас на Преспанското Езеро

Ресен, 18 мај 2022 (МИА) - Сакам да упатам порака до министрите за животна средина и за финансии, кои ш...

Зголемен водостојот на Преспанското Езеро

Зголемен водостојот на Преспанското Езеро

Скопје, 28 април 2022 (МИА) – За еден сантиметар е зголемен водостојот на Преспанското Езеро, а нивоата...

Илче Петровски од Ресен го фати крстот во Преспанското Езеро

Илче Петровски од Ресен го фати крстот во Преспанското Езеро

Ресен, 19 јануари 2022 (МИА) – Триесет и девет годишниот Илче Петровски од Ресен го извади светиот крст...

Потребен е посериозен пристап за надминување на лошата хидролошка состојба во Преспанското Езеро

Потребен е посериозен пристап за надминување на лошата хидролошка состојба во Преспанското Езеро

Ресен, 10 јануари 2022 (МИА) - За надминување на состојбата со нискиот водостој на Преспанското Езеро п...

Намален водостојот на Дојранското и Преспанското Езеро

Намален водостојот на Дојранското и Преспанското Езеро

Скопје, 5 август 2021 (МИА) - За два сантиметра е намален водостојот на Дојранското Езеро, а за еден на...

Во владина процедура е план за заштита на Преспанското Езеро, информира Нуредини

Во владина процедура е план за заштита на Преспанското Езеро, информира Нуредини

Скопје, 22 декември 2020 (МИА) - Изработен е итен акциски план за заштита на Преспанското Езеро, кој е...

Image

Остани поврзан