• среда, 19 јуни 2024
Убиена жена во Пеќ, втор случај на фемицид во Косово за пет дена

Убиена жена во Пеќ, втор случај на фемицид во Косово за пет дена

Приштина, 16 април 2024 (МИА) – Женско лице е убиено утрово во градот Пеќ во Косово, а осомничен за...

Построги казни за фемицид и убиства на блиски роднини во Хрватска

Построги казни за фемицид и убиства на блиски роднини во Хрватска

Загреб, 10 јануари 2024 (МИА) - Измените на Кривичниот законик со кои се предвидува воведување на фе...

Левица: Одговорност за грозоморното убиство во Кочани!

Левица: Одговорност за грозоморното убиство во Кочани!

25 септември 2023  За жал, пр...

Конференција: Фемицидот да се превенира со навремено изрекување мерки и меѓусекторска соработка

Конференција: Фемицидот да се превенира со навремено изрекување мерки и меѓусекторска соработка

Скопје, 12 септември 2023 (МИА) - Северна Македонија, иако е прва држава во регионот со третман на ф...

Изјави пред конференција „Фемицид во Северна Македонија и Западниот Балкан – меѓународни стандарди и пракса на судовите“ (во живо)

Изјави пред конференција „Фемицид во Северна Македонија и Западниот Балкан – меѓународни стандарди и пракса на судовите“ (во живо)

Скопје, 12 септември 2023 (МИА) - Изјави пред конференција „Фемицид во Северна Македонија и Западнио...

Мексико ги заострува казните за фемицид

Мексико ги заострува казните за фемицид

Мексико Сити, 3 март 2023 (МИА) - Локалните пратеници во Мексико дадоа одобрение за правнат...

Хелсиншки комитет: Фемицидите се производ на молкот на општеството и недовербата во институциите

Хелсиншки комитет: Фемицидите се производ на молкот на општеството и недовербата во институциите

Скопје, 8 август 2022 (МИА) - Фемицидот на 46-годишната жена од Неготино ја дополнува поразителната статистика сп...

Хелсиншки комитет: Неопходно е инкриминирање на фемицидот во Кривичниот законик

Хелсиншки комитет: Неопходно е инкриминирање на фемицидот во Кривичниот законик

Скопје, 21 април 2021 (МИА) - Потребни се итни измени на Кривичниот закон во насока на негово усогласув...

МВР поведе постапка за полицаецот кој не реагирал на пријава за насилство во случајот со фемицид во Гостивар

МВР поведе постапка за полицаецот кој не реагирал на пријава за насилство во случајот со фемицид во Гостивар

Скопје, 23 октомври 2020 (МИА) - Министерството за внатрешни работи покренало постапка против полицаецо...

Во Аргентина за време на карантинот убиени најмногу жени во последните 10 години

Во Аргентина за време на карантинот убиени најмногу жени во последните 10 години

Буенос Аирес, 19 мај 2020 (МИА) – За време на карантинот во Аргентина воведен поради пандемијата со Ков...

Image

Остани поврзан