• четврток, 08 јуни 2023

МИА Агенција

Последно најавување: Thursday, 01 January 1970, 01:00 am

Книгите ги менуваат луѓето, а луѓето можат да го променат светот, рече Најден Тодоров

Книгите ги менуваат луѓето, а луѓето можат да го променат светот, рече Најден Тодоров

Софија, 29 мај 2023 (МИА/БТА) – „Книгата не е само прозорец кон светот. Тие велат дека книгите не можат да го...

Дванаесет странски универзитети од 11 земји бараат професори по бугарски јазик и литература

Дванаесет странски универзитети од 11 земји бараат професори по бугарски јазик и литература

Софија, 26 мај 2023 (МИА) – Дванаесет странски универзитети од 11 земји бараат професори по бугарски јазик и л...

Постои можност Албанија и РСМ да бидат поделени во преговарачкиот процес за влез во ЕУ, изјави во Софија хрватскиот претседател Зоран Милановиќ

Постои можност Албанија и РСМ да бидат поделени во преговарачкиот процес за влез во ЕУ, изјави во Со...

Софија, 25 мај 2023 (МИА/БТА) - За жал, постои можност Албанија и Република Северна Македонија да...

Јотова ја отвори Меѓународната научна конференција посветена на делото на Кирил  и Методиј

Јотова ја отвори Меѓународната научна конференција посветена на делото на Кирил и Методиј

Софија, 22 мај 2023 - Бугарија никогаш не умира како центар на духот. Во својата долга национална историја, та...

Фотографска изложба во Казанлак ја претставува историјата на локалните семејства на трговци со рози

Фотографска изложба во Казанлак ја претставува историјата на локалните семејства на трговци со рози

Софија, 20 мај 2023 (БТА/МИА) - Фотографските паноа на отворено во централниот парк „Росариум“ во Казанлак ја...

Бугарија е лидер во однос на водородните технологии на Балканскиот Полуостров, вели експерт

Бугарија е лидер во однос на водородните технологии на Балканскиот Полуостров, вели експерт

Софија, 17 мај 2023 (МИА/БТА) - Бугарија во моментов е лидер во оснос на водородните технологии на целиот Балк...

Софискиот универзитет го зазема 952-то. место од вкупно 20.531 високообразовни институции во светот, според Центарот за рангирање на светски универзитети за 2023 година

Софискиот универзитет го зазема 952-то. место од вкупно 20.531 високообразовни институции во светот,...

Софија, 15 мај 2023 - Софискиот универзитет „Свети Климент Охридски“ го зазема 952-то место од вкупно 20.531 в...

Бугарија зазеде заслужено место во ЕУ и НАТО, што и припаѓа, изјави претседателот Бил Клинтон, кој е во посета на Софија

Бугарија зазеде заслужено место во ЕУ и НАТО, што и припаѓа, изјави претседателот Бил Клинтон, кој е...

Софија, 12 мај 2023 (МИА) – Бугарија зазеде заслужено место во Европска Унија и НАТО, што и го заслужува. Ова...

Една од десетте најголеми компании за производство на чипови ќе обучува бугарски кадри, соопшти Министерството за економија

Една од десетте најголеми компании за производство на чипови ќе обучува бугарски кадри, соопшти Мини...

Софија, 11 мај 2023 (МИА) – Една од десетте најголеми компании за производство на чипови во светот планира да...

Во Софија е формирано Балканското здружение на синдикати на вработените во јавната безбедност

Во Софија е формирано Балканското здружение на синдикати на вработените во јавната безбедност

Софија, 9 мај 2023 (МИА) – Имаме долга низа заеднички проблеми, некои од нив веќе ги надминавме – на пример, п...

Бугарија со повеќе настани ја одбележува 120-годишнината од смртта на Гоце Делчев

Бугарија со повеќе настани ја одбележува 120-годишнината од смртта на Гоце Делчев

Софија, 4 мај 2023 (БТА/МИА) - На почетокот на денешната собраниска седница политичките сили преку декларации...

Бориславов: Членството на Софиската зоолошка градина во Европската асоцијација на зоолошки градини и аквариуми е историски настан

Бориславов: Членството на Софиската зоолошка градина во Европската асоцијација на зоолошки градини и...

Софија, 3 мај 2023  - Членството на софиската зоолошка градина во Европската асоцијација на зоолошки град...

Image