• понеделник, 20 мај 2024
Се чествува Денот на планетата Земја

Се чествува Денот на планетата Земја

Скопје, 22 април 2024 (МИА) - Светот денеска го одбележува Денот на пла...

Од 2030 година ЕУ ќе забрани пластична амбалажа во рестораните

Од 2030 година ЕУ ќе забрани пластична амбалажа во рестораните

Брисел, 5 март 2024 (МИА) - ЕУ постигна договор за забрана на пластична амбалажа на овошје и зеленчу...

Студија: Флаширана вода содржи стотици илјади пластични парчиња

Студија: Флаширана вода содржи стотици илјади пластични парчиња

Њујорк, 9 јануари 2024 (МИА) - Флашираната вода е до стопати полоша отколку што се мислеше кога стан...

Во езерата има сразмерно повеќе микропластика отколку во океаните

Во езерата има сразмерно повеќе микропластика отколку во океаните

Виена, 24 јули 2023 (МИА) - Меѓународен тим истражувачи го испитуваше загадувањето со пластика во ез...

Светската организација за заштита на природата апелира за глобална забрана на еднократните пластични производи

Светската организација за заштита на природата апелира за глобална забрана на еднократните пластични производи

Берн, 15 мај 2023 (МИА) – Светската организација за заштита на природата (World Wide Fund) денеска г...

Г7 се договорија до 2040 година да престане загадувањето со пластика

Г7 се договорија до 2040 година да престане загадувањето со пластика

Сапоро, 16 април 2023 (МИА) – Министрите за животна средина на Групата седум индустриски најразвиени...

Велика Британија најави забрана за пластичниот прибор за јадење

Велика Британија најави забрана за пластичниот прибор за јадење

Лондон, 9 јануари 2023 (МИА) - Употребата на пластични прибори за јадење за еднокра...

Ознаки за најчестите видови пластика

Ознаки за најчестите видови пластика

Загреб, 21 септември 2022 (МИА) -

Џејсон Момоа повторно со еколошка порака, сега со нова тетоважа

Џејсон Момоа повторно со еколошка порака, сега со нова тетоважа

Лос Анџелес, 16 септември 2022...

Светската потрошувачка на пластика ќе се зголеми речиси тројно за помалку од четири децении

Светската потрошувачка на пластика ќе се зголеми речиси тројно за помалку од четири децении

Париз, 4 јуни 2022 (МИА) - Светската потрошувачка на пластика ќе се зголеми речиси тројно за помалку од...

Училиштата собраа речиси 10 тони пластична амбалажа за рециклирање во наградниот предизвик на НЛБ Банка

Училиштата собраа речиси 10 тони пластична амбалажа за рециклирање во наградниот предизвик на НЛБ Банка

Скопје, 10 ноември 2021 (МИА) - Во наградниот предизвик за собирање на пластична амбалажа за рециклирањ...

Милиони тони пластичен отпад како последица на пандемијата

Милиони тони пластичен отпад како последица на пандемијата

Берлин, 9 ноември 2021 (МИА) - Пандемијата на коронавирус доведе до значително зголемување на количинат...

Одредени пластични производи за еднократна употреба од денеска забранети во Грција

Одредени пластични производи за еднократна употреба од денеска забранети во Грција

Атина, 3 јули 2021 (МИА) – Пластични производи за еднократна употреба како што се прибор за јадење, чин...

Повеќе од 200.000 тони пластика годишно протекуваат во Средоземното Море

Повеќе од 200.000 тони пластика годишно протекуваат во Средоземното Море

Малага, 27 октомври 2020 (МИА) - Се...

Грција ќе биде меѓу првите европски земји што ќе ги повлече пластичните производи за еднократна употреба

Грција ќе биде меѓу првите европски земји што ќе ги повлече пластичните производи за еднократна употреба

Атина, 1 јули 2020 (МИА) - Целта е Грција да биде една од првите земји во Европската Унија што ќе ја по...

Image

Остани поврзан