• среда, 17 јули 2024
Повеќе од 900 луѓе починаа на аџилак, во Мека температурата достигна  51,8 степени

Повеќе од 900 луѓе починаа на аџилак, во Мека температурата достигна 51,8 степени

Мека, 19 јуни 2024 (МИА) - Бројот на починати за време на аџилакот во Саудиска Арабија надмина 900,...

Почнува муслиманскиот аџилак, се очекуваат два милиони аџии

Почнува муслиманскиот аџилак, се очекуваат два милиони аџии

Мека, 14 јуни 2024 (МИА) - Муслимани од целиот свет го започнаа денеска аџилакот во Саудиска Арабија...

Повеќе од еден и пол милион муслимански аџии пристигнаа на годишниот аџилак во Мека

Повеќе од еден и пол милион муслимански аџии пристигнаа на годишниот аџилак во Мека

Мека, 12 јуни 2024 (МИА) - Саудиските власти објавија дека повеќе од 1,5 милиони верници пристигнале...

Од дебарското муфтиство на аџилак заминуваат 100 верници, најголема бројка досега

Од дебарското муфтиство на аџилак заминуваат 100 верници, најголема бројка досега

Дебар, 17 мај 2024 (МИА) - Од Дебарското муфтиство, кое ги опфаќа општините Дебар, Центар Жупа и опш...

Пред Курбан бајрам во Дебарско продадени околу 2000 грла овни за курбан

Пред Курбан бајрам во Дебарско продадени околу 2000 грла овни за курбан

Дебар, 8 јули 2022 (МИА) - Во пресрет на одбележувањето на големиот муслимански празник Курбан бајрам,...

Дебарските аџии стигнаа во Мека каде годинава се 919 верници од земјава

Дебарските аџии стигнаа во Мека каде годинава се 919 верници од земјава

Дебар, 30 јуни 2022 (МИА) - Дебарското муфтиство информираше дека верниците од пошироко...

Аџилакот во Мека почна со ограничен број верници

Аџилакот во Мека почна со ограничен број верници

Ријад, 29 јули 2020 (МИА) - Муслиманските верници одбрани за аџилак, вчера го завршија карантинот, а де...

На годинашниот аџилак во Саудиска Арабија ќе присуствуваат само илјада верници

На годинашниот аџилак во Саудиска Арабија ќе присуствуваат само илјада верници

Ријад, 23 јуни 2020 (МИА) - Саудиск...

Саудиска Арабија го забрани аџилакот во Мека поради коронавирусот

Саудиска Арабија го забрани аџилакот во Мека поради коронавирусот

Ријад, 4 март 2020 (МИА) - Саудиска Арабија го забрани аџилакот во Мека поради страв од ширење на корон...

Image

Остани поврзан