• среда, 17 јули 2024
Избрани првите добитници на стипендијата „Ацо Шопов“

Избрани првите добитници на стипендијата „Ацо Шопов“

Скопје, 12 јули 2024 (МИА) - Саранда Мехмеди и Иван Антоновски се првит...

Промовирана стихозбирката „Македонствување

Промовирана стихозбирката „Македонствување" од Десанка Николова

Крива Паланка, 12 јули 2024 (МИА) - Стихозбирката „Македонствување" од поетесата Десанка Николова од...

Прогласување на добитникот на поетската награда „Млада Струга“

Прогласување на добитникот на поетската награда „Млада Струга“

Струга, 8 јули 2024 (МИА) - Во просториите на Европска куќа во Струга денеска ќе биде прогласен доби...

Промоција на  „Шестарот на времето“ од Никола Маџиров 

Промоција на „Шестарот на времето“ од Никола Маџиров 

Скопје, 13 јуни 2024 (МИА) - Со проекција на видеа, поетско читање и му...

Промоција на книгата „Македонска љубовна лирика“

Промоција на книгата „Македонска љубовна лирика“

Скопје, 12 јуни 2024 (МИА) - Во чест на 90-годишнината од раѓањето на П...

Продолжен рокот на конкурсот за поетската награда „Млада Струга“ 2024

Продолжен рокот на конкурсот за поетската награда „Млада Струга“ 2024

Скопје, 1 јуни 2024 (МИА) - Со Одлука на Управниот одбор на НУМ „Струшки вечери на поезијата“ рокот...

Официјално отворање  на Скопскиот поетски фестивал

Официјално отворање на Скопскиот поетски фестивал

Скопје, 30 мај 2024 (МИА) - Четврто издание на Скопскиот поетски фестивал се одржува  до 1 јуни...

Објавена книгата поезија „Калинка“ од турскиот поет Хајдар Ергулен

Објавена книгата поезија „Калинка“ од турскиот поет Хајдар Ергулен

Скопје, 27 мај 2024 (МИА) - „Калинка“ е насловот на книгата поезија на турскиот поет Хајдар Ергулен...

Објавена „Македонска љубовна лирика“ – 342 песни од македонски поети од сите генерации

Објавена „Македонска љубовна лирика“ – 342 песни од македонски поети од сите генерации

Скопје, 26 мај 2024 (МИА) - Во издание на „Матица македонска“ излезе од печат книгата „Македонска љу...

Промовирана „Дни, години“ - со наградата „Браќа Миладиновци“ се потврдуваат трајните дострели на поетскиот опус на Башески

Промовирана „Дни, години“ - со наградата „Браќа Миладиновци“ се потврдуваат трајните дострели на поетскиот опус на Башески

Скопје, 21 мај 2024 (МИА) - Со доделување на престижната награда „Браќа Миладиновци“ на поетската кн...

Креативна работилница за средношколци за пишување поезија „Запознавање со поетскиот универзум на Анте Поповски“

Креативна работилница за средношколци за пишување поезија „Запознавање со поетскиот универзум на Анте Поповски“

Скопје, 20 мај 2024 Во рамките на проектот „Поезија во фармерки...

„Хрватска вечер“ на фестивалот „Поетски синтези - 2024“ во Битола

„Хрватска вечер“ на фестивалот „Поетски синтези - 2024“ во Битола

Скопје, 18 мај 2024 (МИА) - Во рамки на 13. Меѓународен фестивал „Поетски синтези - 2024“ што беше о...

„Поетска епизода #10“ посветена на 100 години надреализам во Буква

„Поетска епизода #10“ посветена на 100 години надреализам во Буква

Скопје, 12 април 2024 (МИА) - Во кафе-книжарницата „Буква“ вечер во 20 часот ќе се одржи десеттата „...

Односот кон поезијата да се гради стратешки и осмислено, имаме задоволителен квалитет што треба да се поддржи

Односот кон поезијата да се гради стратешки и осмислено, имаме задоволителен квалитет што треба да се поддржи

Скопје, 23 март 2024 (МИА) - Односот кон поезијата треба да се гради стратешки, институционално и ос...

Денови на поезијата до 24 март во организација на Фондацијата „Ацо Шопов“

Денови на поезијата до 24 март во организација на Фондацијата „Ацо Шопов“

22 март 2024  Поезијата е производ на духот за „широка протрошувачка“ – изјави познатио...

Image

Остани поврзан