• среда, 22 мај 2024
Новопронајдената „панк бубачка“ доби научна дефиниција

Новопронајдената „панк бубачка“ доби научна дефиниција

Канбера, 22 март 2024 (МИА) - Во Австралија е откриен и потврден нов род бубачки, којшто некои веќе...

Откриена ѕвезда што „голтнала“ дел од планетарниот систем

Откриена ѕвезда што „голтнала“ дел од планетарниот систем

Париз, 6 март 2024 (МИА) - Ѕвезда што проголтала делови од својот планетарен систем е откриена со по...

Досега непознато морско суштество откриено во британските води

Досега непознато морско суштество откриено во британските води

Лондон, 1 март 2024 (МИА) - Во морето кај југозападна Англија е пронајден нов вид морски полжав. Нов...

Лек што го обновува лачењето инсулин до 48 часа кај лица со дијабетес 1

Лек што го обновува лачењето инсулин до 48 часа кај лица со дијабетес 1

Канбера, 10 јануари 2024 (МИА) - Ново научно откритие нуди надеж за лекување дијабетес со регенерира...

ВИ како помагало при читање јагледносани текстови од Стар Рим

ВИ како помагало при читање јагледносани текстови од Стар Рим

Лексингтон, 16 октомври 2023 (МИА) - Кога лавата од ерупцијата на вулканот Везув стигнала до древнио...

Науката докажа дека црните дупки ротираат и тоа влијае на моќните исфрлања на материјата

Науката докажа дека црните дупки ротираат и тоа влијае на моќните исфрлања на материјата

Токио, 28 септември 2023 (МИА) - Јапонски астрономи го забележале првиот директен доказ за црна дупк...

Нови сознанија и претпоставки за мистериозната  „Планета Х“

Нови сознанија и претпоставки за мистериозната „Планета Х“

Кобе, 25 септември 2023 (МИА) - Астрономите повторно ја враќаат на сцена тезата за тн.  „Планет...

Средновековни изуми што се користат и денес

Средновековни изуми што се користат и денес

Скопје, 15 септември 2023 (МИА) - Последните 20 години од минатиот век и првите 20 од oвoj обично се...

Научници постигнаа енергетска добивка со помош на нуклеарна фузија

Научници постигнаа енергетска добивка со помош на нуклеарна фузија

Лос Анџелес, 7 август 2023 (МИА) - Научници од САД постигнаа нето-енергетска добивка во реакцијата н...

На месечина на Сатурн забележан клучниот елемент во создавањето на животот на Земјата - фосфор

На месечина на Сатурн забележан клучниот елемент во создавањето на животот на Земјата - фосфор

Хјустон, 15 јуни 2023 (МИА) - Научници од САД открија дека фосфорот - клучен елемент во создавањето...

Кинески научници открија нов месечев минерал

Кинески научници открија нов месечев минерал

Пекинг, 9

Во Ангола ископан редок чист розов дијамант

Во Ангола ископан редок чист розов дијамант

Лос Анџелес, 27...

Откриена нова, таканаречена „заспана“ црна дупка

Откриена нова, таканаречена „заспана“ црна дупка

Амстердам,

Стапалки од диносаурус стар 100 милиони години откриени во југозападна Кина

Стапалки од диносаурус стар 100 милиони години откриени во југозападна Кина

Пекинг, 17 јули 2022 (МИА) - Стапалки од диносаурус стари 100 милиони години се открие...

Автопортрет на Ван Гог откриен зад друга позната негова слика

Автопортрет на Ван Гог откриен зад друга позната негова слика

Единбург, 15 јули 2022 (МИА)

Image

Остани поврзан