• недела, 19 мај 2024
Луѓето со вишок килограми одат 2,5 пати почесто на боледување

Луѓето со вишок килограми одат 2,5 пати почесто на боледување

Венеција, 13 мај 2024 (МИА) - Европејците со вишок килограми одат 2,5 пати почесто на боледување од...

Обезноста причина за хронични болести, во Центарот за менаџирање на дебелина прегледани 730 пациенти

Обезноста причина за хронични болести, во Центарот за менаџирање на дебелина прегледани 730 пациенти

Скопје, 30 март 2024 (МИА) - Обезноста е сериозна комплексна хронична болест и доколку не се препозн...

Луѓето со одредени крвни групи полесно се справуваат од маснотиите

Луѓето со одредени крвни групи полесно се справуваат од маснотиите

Њу Делхи, 14 март 2024 (МИА) - Луѓето со одредени крвни групи потешко се ослободуваат од масните нас...

Физичката неактивност кај децата една од клучните детерминанти на дебелина

Физичката неактивност кај децата една од клучните детерминанти на дебелина

Скопје, 4 март 2024 (МИА) - Во нашата држава, дебелината кај возрасните...

ИЈЗ: Дебелината кај возрасните и децата во Северна Македонија стабилно на високо ниво

ИЈЗ: Дебелината кај возрасните и децата во Северна Македонија стабилно на високо ниво

Скопје, 4 март 2024 (МИА) - Дебелината кај возрасните и децата во Северна Македонија е стабилно на в...

„Лансет“: Над милијарда луѓе ширум светот имаат прекумерна тежина

„Лансет“: Над милијарда луѓе ширум светот имаат прекумерна тежина

Лондон, 1 март 2024 година МИА - Повеќе од милијарда луѓе се борат со прекумерната тежина и дебелина...

Песна за „дебелите девојки“ исфрлена од новата колекција најголеми хитови на „Квин“

Песна за „дебелите девојки“ исфрлена од новата колекција најголеми хитови на „Квин“

Лос Анџелес, 22 август 2023 (МИА) - Хитот на групата „Квин“ од 1978 година - „Fat Bottomed Girls“, е...

Превенција од мали нозе, препознавање и навремено лекување на обезноста препорачуваат медицинските лица

Превенција од мали нозе, препознавање и навремено лекување на обезноста препорачуваат медицинските лица

Скопје, 18 јуни 2023 (МИА) - Околу 215 пациенти побарале помош од март...

СЗО/Европа: 32 отсто од седумгодишните деца во Северна Македонија со зголемена телесна тежина, 15 проценти дебели

СЗО/Европа: 32 отсто од седумгодишните деца во Северна Македонија со зголемена телесна тежина, 15 проценти дебели

Скопје, 8 ноември 2022 (МИА) - Вкупно 32 отсто од децата на седумгодишна возраст во Северна Македонија...

И загадувањето влијае врз дебелината

И загадувањето влијае врз дебелината

Лос Анџелес, 2

Истражување: Тежината на трудницата има мало влијание врз онаа на детето

Истражување: Тежината на трудницата има мало влијание врз онаа на детето

Бристол, 8 февруари 2022 (МИА) - Индексот на телесна маса (БМИ) на бремената жена има многу помало влиј...

Дел од проблемот со дебелеењето се должи на ДНК-та на човекот

Дел од проблемот со дебелеењето се должи на ДНК-та на човекот

Лондон, 1

Евростат: Во ЕУ најдебели се жителите на Хрватска и на Малта

Евростат: Во ЕУ најдебели се жителите на Хрватска и на Малта

Луксембург, 21 јули 2021 (МИА) - Од сите граѓани на Европската унија, најголем процент на возрасни со п...

Дебелината значително ја зголемува смртноста од Ковид-19

Дебелината значително ја зголемува смртноста од Ковид-19

Лос Анџелес, 4 март 2021 (МИА) - Истражување на Светската агенција пр...

Истражување: Во Кина повеќе од половина од возрасните се дебели

Истражување: Во Кина повеќе од половина од возрасните се дебели

Пекинг, 24 декември 2020 (МИА) - Во Кина, повеќе од половина од возрасните се дебели и има зголемување...

Image

Остани поврзан