• четврток, 28 септември 2023

Фотографска изложба во Казанлак ја претставува историјата на локалните семејства на трговци со рози

Фотографска изложба во Казанлак ја претставува историјата на локалните семејства на трговци со рози

Софија, 20 мај 2023 (БТА/МИА) - Фотографските паноа на отворено во централниот парк „Росариум“ во Казанлак ја прикажуваат историјата на локалните трговци со рози семејствата Папазови, Шипкови, Орозови и Христови. Ова го соопшти прес центарот на општинската администрација.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Изложбата произлезе како благодарност за сите оние кои се причина да има 120-и Фестивал на розите и воопшто Казанлак да ја носи славата на националниот симбол - путерната роза“, коментира градоначалничката Галина Стојанова, цитирана од администрацијата. Таа им се заблагодари на културните институти кои соработуваа за да го покажат најважното од предците спомени на одгледувачите на рози.

На официјалното отворање на изложбата присуствуваа претставници на семејството Лисичарови, кои се наследници на познатиот производител на рози Ењо Бончев. Горд сум што не само што ја вративме традицијата од повеќе од еден век на најстарата технологија за производство на роза, која ни ја остави во аманет мојот дедо Ењо Бончев, туку и ја проширивме“, посочи Филип Лисичаров и додаде дека за семејството производството на производи од рози не е само бизнис, и нивниот живот и една голема одговорност, бидејќи оваа индустрија е лицето на Бугарија.

Компанијата на Папазови останува првиот основач на производството на рози во регионот, според различни извори, во 1820 или 1858 година, според управата. Во 1873 година, на изложбата во Виена, трговската куќа за рози „Дончо Папазов и синови“ освоила два златни медали, а три години подоцна златен медал на изложбата во Филаделфија. на проектот за мировниот договор во Сан Стефано Димитар Папазов одиграл важен улога во настаните околу и по обединувањето на Бугарија и останува во историјата како влијателен индустријалец и филантроп.

Во годините околу ослободувањето на Бугарија, семејството Шипкови ги надмина достигнувањата на Папазови и стана најголемиот трговец со рози. На изложбата во Париз во 1889 година, тој претстави 19 видови масла во сопствената витрина, а во 1893 година во Чикаго веќе покажа 51 вид на масла. Во најбурните години на 19 век, бугарското масло од роза стана симбол на квалитетот, а Шипкови - светски бренд, забележува општинскиот прес-центар. Тодор Шипков патувал во Америка 42 пати и инсистирал директно без посредници да излезе на меѓународниот пазар.

Карактеристичен знак на истакнатите одгледувачи на рози од Казанлак беа нивните домови, а куќата на Шипкови е меѓу архитектонските амблеми на градот. Во првата половина на 20 век, тој бил меѓу највпечатливите градби во Бугарија, центар за средби со великодостојници, каде во 1908 година престојувал кралот Фердинанд.

Трговската куќа за рози на Христо Христов е основана во 1865 година. Компанијата брзо се етаблира во економскиот живот на Казанлак и земјата и освои бројни награди. Како француски дипломец, Христо Христов ја основал „Алијансата Французи“ и со тоа го претворил Казанлак во центар на франкофонијата кај нас. Во периодот 1878-1890 година, светлата јавна личност и патриот пет пати бил општински советник. За обединување на Бугарија, извршил многу дипломатски претставништва на свој трошок на Запад Европа, пратеник е во повеќе Народни собранија, бил и градоначалник на Казанлак. Во неговиот дом секоја година по повод 3 март гостува кралот Фердинанд.

Во 1864 година е основана трговската куќа за рози „Петко Иванов Орозов и синови“ која изгради сопствена материјална база со голема фарма за рози и три чифлии со над 1.600 хектари земја. Контактите на трговецот со рози се поврзани со Англија, Италија и Франција. Освои златен медал од изложбата во Лиеж во 1905 година и големата награда на изложбата во Лондон во 1907 година.

Изложбата го следи почетокот на 20 век, кога се основани трговските куќи со рози „Костадин Минчев и Георги Кечеџиев“, „Лалио Колев“, „Христо Пантев“, „Јанко Герганов, Ењо Хаџибончев“, а на 29 мај ќе биде гостин на пратениците во 49-тото Народното собрание на Република Бугарија, посочуваат и од општинскиот прес-центар.

За време на отварањето музички поздрав до присутните упатија матурантите на Школата за поп пеење и пијано „Орфеј“ со наставничката Маријана Магева од Центарот на народната заедница „Вазродена Искра – 2000“, а празничната програма продолжи со краток рецитал на децата од Казанлак.

Настанот е дел од програмата на 120. Фестивал на розите во организација на општина Казанлак. Како што јави БТА, празничната програма започна вчера со церемонијата на избор на 55-тата кралица Роуз. Победник на престижниот натпревар е Кристина Попова, која ќе биде заштитно лице на градот следната година. Следуваат уште многу интересни настани посветени на симболот на градот, а кулминацијата на јубилејниот Празник на розите е на 2, 3 и 4 јуни.

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан