• недела, 19 мај 2024

Изградбата на Коридорот 8 е од стратешко значење, изјави заменик министерот за транспорт на Бугарија Димитар Недјалков

Изградбата на Коридорот 8 е од стратешко значење, изјави заменик министерот за транспорт на Бугарија Димитар Недјалков

Софија, 22 април 2024 (МИА/БТА) - Важноста на изградбата на Коридорот 8 за поврзување во балканскиот регион ја истакна техничкиот. заменик министерот за транспорт и врски на Бугарија Димитар Недјалков пред учесниците на софискиот состанок на Виенскиот економски форум што се одржува во резиденцијата „Бојана“.

Ова е веста, која денеска ја избра МИА од сервисот на Бугарската телеграфска агенција (БТА), согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат по една вест, која ќе ја објават на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

На форумот, на кој учествуваат политичари, деловни експерти и претприемачи, се дискутира за предизвиците и можностите со кои се соочува регионалната и глобалната економија.

Димитар Недјалков посочи дека Коридорот 8 е клучен и дава можности за поврзување во регионот меѓу Црното и Јадранското Море. Бугарија е заинтересирана за финализирање на изградбата на транспортната инфраструктура долж Коридорот 8, кој е меѓу Бугарија, Северна Македонија и Албанија, истакна тој.

Заменик министерот, исто така, рече дека завршувањето на Коридорот 8 ќе обезбеди политички и економски придобивки за индустриските процеси во регионот преку подобрување на поврзаноста во ЕУ, како и со Западен Балкан. Со оглед на зголеменото значење на безбедноста и мобилноста, од стратешко значење е имплементацијата на сите компоненти на Коридорот 8, посочи Недјалков.

Тој истакна дека Бугарија учествува во подобрувањето на транспортната поврзаност со соседните земји. - Работиме на изградба на нов мост со Романија на Дунав кај Русе - Ѓургево. На дневен ред е и развојот на мултимодален коридор меѓу Грција, Бугарија и Романија, наведе Димитар Недјалков важни инфраструктурни проекти.

Се наоѓаме на важен пресврт во светската економија поради новите предизвици, посочи тој. Руската агресија против Украина ја спречи не само политичката стабилност, туку имаше долгорочен негативен ефект врз функционирањето на економскиот сектор во ЕУ, истакна тој. Според него, новата геополитичка ситуација дава и можности за давање ново значење на инфраструктурните и инфраструктурните проекти.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА.

Остани поврзан