• вторник, 18 јуни 2024
Стапката на невработеност во првото тримесечје од годинава 12,9 проценти

Стапката на невработеност во првото тримесечје од годинава 12,9 проценти

Скопје, 7 јуни 2024 (МИА) - Стапката на невработеност во првото тримесечје од годинава изнесува 12,9...

Инфлацијата во мај зголемена за 0,9 проценти во однос на април

Инфлацијата во мај зголемена за 0,9 проценти во однос на април

Скопје, 7 јуни 2024 (МИА) - Инфлацијата мерена преку индексот на трошоците на животот во мај во одно...

Казнена статистика на Советот на Европа: Раст на стапката на затворање во Северна Македонија за 25,5 отсто  

Казнена статистика на Советот на Европа: Раст на стапката на затворање во Северна Македонија за 25,5 отсто  

Брисел, 6 јуни 2024 (МИА) – Во земјава на 31 јануари минатата година т.н. стапка на затворање изнесу...

Намален бројот на дипломирани студенти минатата година во однос на 2022 година

Намален бројот на дипломирани студенти минатата година во однос на 2022 година

Скопје, 28 мај 2024 (МИА) - Државниот завод за статистика објави дека в...

Цените на угостителски услуги во април зголемени за 2,5 проценти

Цените на угостителски услуги во април зголемени за 2,5 проценти

Скопје, 7 мај 2024 (МИА) - Цените на угостителските услуги во април во споредба со март се зголемени...

Бројот на Австријци кои живеат во сиромаштија зголемен е за повеќе од 50 проценти

Бројот на Австријци кои живеат во сиромаштија зголемен е за повеќе од 50 проценти

Виена, 25 април 2024 (МИА) – Бројот на Австријците во апсолутна сиромаштија е зголемен за повеќе од...

Намален бројот на ученици во основните и средните училишта

Намален бројот на ученици во основните и средните училишта

Скопје, 16 април 2024 (МИА) - Бројот на ученици во редовните основни училишта на крајот на 2022/2023...

Во февруари зголемен бројот на туристи во однос на истиот период лани

Во февруари зголемен бројот на туристи во однос на истиот период лани

Скопје, 12 април 2024 (МИА) - Бројот на туристи во февруари е зголемен за 7,9 проценти во споредба с...

На аеродромот во Тирана во првите три месеци рекордни над 1,9 милиони патници

На аеродромот во Тирана во првите три месеци рекордни над 1,9 милиони патници

Тирана, 7 април 2024 (МИА) - На меѓународниот аеродром во Тирана (ТИА) во првиот квартал од годинава...

Преку нови истражувања и начини за прибирање податоци до елиминирање на дискриминација и унапредување на еднаквост

Преку нови истражувања и начини за прибирање податоци до елиминирање на дискриминација и унапредување на еднаквост

Скопје, 3 април 2024 (МИА) - Нови истражувања и начини за прибирање податоци кои ќе доведат до елими...

Конференција на тема „Рамноправноста низ призма на статистиката“

Конференција на тема „Рамноправноста низ призма на статистиката“

Скопје, 3 април 2024 (МИА) - Во организација на Асоцијацијата за демокр...

Храната во Германија поевтини првпат од 2015 година

Храната во Германија поевтини првпат од 2015 година

Берлин, 2 април 2024 (МИА) - Инфлацијата во Германија забави во март, при што храната стана поевтина...

Панел на ТИРЗ: Празните зборови да се менуваат со дела зашто над 90 отсто од младите кои веќе заминале од земјава, не сакаат да се вратат

Панел на ТИРЗ: Празните зборови да се менуваат со дела зашто над 90 отсто од младите кои веќе заминале од земјава, не сакаат да се вратат

Скопје, 2 април 2024 (МИА) - Над две третини од младите во земјава немаат интерес да се вклучат ниту...

Намален бројот на овци и говеда, зголемен на свињите, козите и живината

Намален бројот на овци и говеда, зголемен на свињите, козите и живината

Скопје, 29 март 2024 (МИА) - Во 2023 година вкупниот број на говеда е намален за 9,7 отсто, а пад од...

Намалено производството на овошје, сончоглед, домати и краставици, зголемено на оризот и пиперот

Намалено производството на овошје, сончоглед, домати и краставици, зголемено на оризот и пиперот

Скопје, 29 март 2024 2024 (МИА) - Во 2023 година се регистрирани 514 375 хектари обработлива површин...

Image

Остани поврзан