• понеделник, 17 јуни 2024
ХЕРА: Важно е да се разбере и прифати родовата еднаквост како основа за градење инклузивно општество

ХЕРА: Важно е да се разбере и прифати родовата еднаквост како основа за градење инклузивно општество

Скопје, 4 јуни 2024  Со проекција на краток филм и танцов перформанс изведен од танчери...

Шукова: Кога жените се вклучени во процесите и во управувањето со животна средина, исходите се поиздржливи и поинклузивни

Шукова: Кога жените се вклучени во процесите и во управувањето со животна средина, исходите се поиздржливи и поинклузивни

Скопје, 21 мај 2024 (МИА) - Во Скопје денеска почна дводневната „Регионална конференција за родова е...

Перформансот за јакнење на родова еднаквост „Простор за разговор“ презентиран  во Куманово

Перформансот за јакнење на родова еднаквост „Простор за разговор“ презентиран во Куманово

Куманово, 20 мај 2024 (МИА) -  Младите од Куманово денеска преку у...

Јованоска за МИА: Преку еднаков број на жени во тимот до поуспешно учество на Олимписките игри 

Јованоска за МИА: Преку еднаков број на жени во тимот до поуспешно учество на Олимписките игри 

Скопје, 3 мај 2024 (МИА) – Олимписките игри не се само спортско натпреварување, туку и платформа за...

Дискусија „Разобличување на антиродовите дезинформации“: Законот за родова еднаквост клучен за трансродовите лица

Дискусија „Разобличување на антиродовите дезинформации“: Законот за родова еднаквост клучен за трансродовите лица

Скопје, 29 март 2024 (МИА) – Во организација на Делегацијата на Европската унија и Јуроп Хаус Скопје...

Презентирани достигнувања и идни планови во рамки на проектот „Превенција и заштита од родово-базирано насилство во Северна Македонија“

Презентирани достигнувања и идни планови во рамки на проектот „Превенција и заштита од родово-базирано насилство во Северна Македонија“

Скопје, 28 март 2024 (МИА) - За првпат изработена програма за реинтеграција на жртви на насилство, у...

Во Крива Паланка се одржа „Форум за родова еднаквост и различност“

Во Крива Паланка се одржа „Форум за родова еднаквост и различност“

Крива Паланка, 26 март 2024 (МИА) – Граѓански организации, институции од областа на социјална заштит...

Пленарна седница на Собранието за 8 Март: Постигнат исчекор во законодавните промени за родова еднаквост, но тоа не е доволно

Пленарна седница на Собранието за 8 Март: Постигнат исчекор во законодавните промени за родова еднаквост, но тоа не е доволно

Скопје, 8 март 2024 (МИА) - Постигнат исчекор во законодавните промени за родова еднаквост, но тоа н...

Жените работна сила, мажите на одлучувачки позиции - најчеста слика во медиумите

Жените работна сила, мажите на одлучувачки позиции - најчеста слика во медиумите

Скопје, 8 март 2024 (МИА) – Иако новинарството сѐ повеќе се перцепира к...

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Министерството за одбрана и Националниот совет за родова рамноправност

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Министерството за одбрана и Националниот совет за родова рамноправност

Скопје, 7 март 2024 (МИА) - Денеска во Министерството за одбрана, министерката Славјанка Петровска и...

Конференција на КСС: Рамноправноста и еднаквоста на жените и мажите го нема достигнато потребното ниво

Конференција на КСС: Рамноправноста и еднаквоста на жените и мажите го нема достигнато потребното ниво

Скопје, 6 март 2024 (МИА) - Одиме напред, но, сепак, рамноправноста и еднаквоста на жените во однос...

Стратегија за родова еднаквост 2024 - 2027 донесена во Кавадарци

Стратегија за родова еднаквост 2024 - 2027 донесена во Кавадарци

Кавадарци, 6 февруари 2024 (МИА) - Во Кавадарци е донесена стратегија за родова еднаквост 2024 - 202...

Европратеник: Хрватска е на дното во ЕУ по родова еднаквост

Европратеник: Хрватска е на дното во ЕУ по родова еднаквост

Загреб, 9 ноември 2023 (МИА) - Според Индексот за родова еднаквост за 2...

МИА анализа: Професионалните медиуми клучни во разбивање и спречување на родовите дезинформации

МИА анализа: Професионалните медиуми клучни во разбивање и спречување на родовите дезинформации

Скопје, 4 ноември 2023 (МИА) - Медиумите во државава поретко обработува...

Чаловска: Правата од Законот за безбедност и здравје при работа не важат за жените земјоделки

Чаловска: Правата од Законот за безбедност и здравје при работа не важат за жените земјоделки

Скопје, 30 октомври 2023 (МИА) - Завршна конференција на Мрежата за заштита од дискриминација наслов...

Image

Остани поврзан