• среда, 17 јули 2024
Објавена стихозбирката „Чекор до амбисот“ од Драгица Најческа 

Објавена стихозбирката „Чекор до амбисот“ од Драгица Најческа 

Скопје, 8 јуни 2024 (МИА) – Објавена е стихозбирката „Чекор до амбисот“ на писателката Драгица Најче...

Одбележани годишнини од раѓањето на Гане Тодоровски и Петре М. Андреевски

Одбележани годишнини од раѓањето на Гане Тодоровски и Петре М. Андреевски

Скопје, 5 јуни 2024 (МИА) - Институтот за македонска литература денеска со свечен собир одбележа год...

Официјално отворање  на Скопскиот поетски фестивал

Официјално отворање на Скопскиот поетски фестивал

Скопје, 30 мај 2024 (МИА) - Четврто издание на Скопскиот поетски фестивал се одржува  до 1 јуни...

Во Делчево доделени наградите од литературниот конкурс „Аз, буки, веди  - аманетот на словенските браќа Св. Кирил и Методиј“

Во Делчево доделени наградите од литературниот конкурс „Аз, буки, веди - аманетот на словенските браќа Св. Кирил и Методиј“

Делчево, 29 мај 2024 (МИА) - Средношколката Сара Ангелова, и Клаудија Ивановска, ученичка од основно...

„Видик“ – нов фестивал за литература и општа култура до 16 јуни

„Видик“ – нов фестивал за литература и општа култура до 16 јуни

Скопје, 16 мај 2024 (МИА) - Со промоција на поемата „Коњски житија“ на поетот, преведувач и универзи...

Месец на полската литература во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“

Месец на полската литература во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“

Скопје, 13 мај 2024 (МИА) - По повод Месецот на полската литература, во Градската библиотека „Браќа...

Завршија „Деновите на македонската литература“: Ќе се унапредува соработката со сродните катедри од странски универзитети

Завршија „Деновите на македонската литература“: Ќе се унапредува соработката со сродните катедри од странски универзитети

Скопје, 4 април 2024 (МИА) - Катедрата за македонска книжевност и култура ќе ја унапреди соработката...

Во Кавадарци одбележан Светскиот ден на детската литература 

Во Кавадарци одбележан Светскиот ден на детската литература 

Кавадарци, 2 април 2024 (МИА) - Градската библиотека „Феткин" од Кавадарци, вклучувајќи најмлади жит...

Започна Интернационалниот литературен фестивал „Про - ЗА Балкан“

Започна Интернационалниот литературен фестивал „Про - ЗА Балкан“

Скопје, 18 септември 2023 ( МИА) -  Во  Даутпашиниот амам веч...

Промоција и разговор со словенечкиот писател Драго Јанчар

Промоција и разговор со словенечкиот писател Драго Јанчар

Скопје, 18 септември 2023 (МИА) - Издавачката куќа „Арс Ламина“, вечер...

Распишан конкурс за афоризми на тема „Човек“

Распишан конкурс за афоризми на тема „Човек“

Велес,17 август 2023 (МИА) - Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ и велешката библиотека „Гоце Дел...

Томислав Османли добитник на кинеска книжевна награда

Томислав Османли добитник на кинеска книжевна награда

Скопје, 13 јули 2023 (МИА) - Томислав Османли за српското издание на романот „Брод. Конзархија" ...

За наградата „Драги“ номинирани 37 преведувачи

За наградата „Драги“ номинирани 37 преведувачи

Скопје, 7 јули 2023 (МИА) - Триесет и седум преведувачи од 16 издавачи и едно приватно издание се но...

Промоција на стихозбирката „Туѓинец во својата земја“ од Раде Силјан

Промоција на стихозбирката „Туѓинец во својата земја“ од Раде Силјан

Скопје, 28 јуни 2023 (МИА) - Во паркот на книгата на „Матица ексклузив“...

„Денови на шпанската литература“ во Друштвото на писателите на Македонија

„Денови на шпанската литература“ во Друштвото на писателите на Македонија

Скопје, 26 мај 2023 (МИА) - Во свечената сала на Друштвото на писателите на Македонија денеска со по...

Image

Остани поврзан