• сабота, 30 септември 2023

Софискиот универзитет го зазема 952-то. место од вкупно 20.531 високообразовни институции во светот, според Центарот за рангирање на светски универзитети за 2023 година

Софискиот универзитет го зазема 952-то. место од вкупно 20.531 високообразовни институции во светот, според Центарот за рангирање на светски универзитети за 2023 година

Софија, 15 мај 2023 - Софискиот универзитет „Свети Климент Охридски“ го зазема 952-то место од вкупно 20.531 високообразовни институции во светот, објави денеска „Center for World University Rankings“ (Центар за рангирање на светски универзитети за 2023 година“, соопшти прес-центарот на Софискиот Универзитет.

Софискиот универзитет е на 366 место меѓу високообразовните институции во Европа, според податоците на класификацијата.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор. 

Тој зазема место меѓу најдобрите 4,7 проценти од високообразовните институции во светот, според Центарот за рангирање на светски универзитети за 2023 година.

Центарот за рангирање на светските универзитети го објавува најголемото академско рангирање на светските универзитети. Во Бугарија, Центарот за рангирање на светски универзитети го рангираше Универзитетот Софија на прво место, а неговиот вкупен резултат за рангирање е 70,7.

Методологијата на Центарот за рангирање на светските универзитети вклучува седум индикатори групирани во четири области: квалитет на образованието, мерено според бројот на дипломирани студенти кои освоиле големи академски почести, во однос на големината на универзитетот (25 отсто); вработување на дипломираните студенти, мерено според бројот на дипломирани студенти кои имале високи менаџерски позиции во големи компании (25 отсто); квалитетот на факултетот, мерено со бројот на факултети кои се стекнале со големи академски почести (10 отсто); ниво на истражување, вклучувајќи: резултати од истражување (мерено со вкупниот број научни статии (10 отсто); публикации (мерено со бројот на научни статии објавени во списанија од највисоко ниво (10 отсто); влијание на истражувањето (мерено според бројот на научни статии објавени во високо влијателни списанија (10 отсто), цитати (мерени според бројот на високо цитирани научни статии (10 отсто). 

_______________________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

 

 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан