• четврток, 21 септември 2023

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата во февруари денеска 136,03 евра за мегават час

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата во февруари денеска 136,03 евра за мегават час

Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 24 февруари просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 136,03 евра/mwh.

Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – 20:00) (peakload) постигна ниво од 147,09 евра за мегават час.

Просечната цена на електричната енергија во текот на месец февруари до сега, (baseload till date) изнесува 149,48 евра за мегават час.

Имајќи ја предвид актуелната состојба на енергетскиот пазар во Европа и светот важно е да се подигне свесноста за разумното и рационално трошење на електричната енергија, како и редовното подмирување на сметките за електрична енергија со цел да се зачува стабилноста во снабдувањето.

Информациите за движењето на цената на електрична енергија може да помогнат во попрецизно планирање на буџетите за потрошувачката електрична енергија, да се заштеди на сметките за струја, како и компаниите да носат информирани деловни одлуки со кои што ќе ги намалат своите трошоци и поуспешно ќе ги реализираат своите бизнис планови.

 

____________________________________________

 

 

 

MИА - ОТС Комерцијални соопштенија

 

 

 

Напомена: Оригинален текст. За содржината е одговорен нарачателот.

Остани поврзан