• петок, 12 јули 2024

Две третини од Украинците сметаат дека Зеленски треба да остане на функцијата претседател

Две третини од Украинците сметаат дека Зеленски треба да остане на функцијата претседател

Киев, 17 јуни 2024 (МИА) - Две третини од Украинците сметаат дека Володимир Зеленски треба да остане претседател до крајот на вонредната состојба, покажуваат резултатите од истражувањето на Меѓународниот институт за социологија во Киев (КМИС), спроведено како дел од проектот „Мобилизирај“ на крајот на мај.

Во извештајот се наведува дека 70 отсто од испитаниците сметаат дека Зеленски треба да остане претседател до крајот на вонредната состојба, додека 22 отсто се изјасниле против.

„Во зависност од регионот на живеење, со ова се согласуваат 65-74 отсто од испитаниците, односно огромното мнозинство Украинци не го доведуваат во прашање легитимитетот на претседателот“, се наведува во извештајот, пренесува Укринформ. рп/

Фото: МИА архива

Остани поврзан