• вторник, 18 јуни 2024
Вечер на современата македонска книжевност во Ниш

Вечер на современата македонска книжевност во Ниш

Скопје, 4 јуни 2024 (МИА) - Се зацврстуваат релациите меѓу македонските...

МД „Илинден“-Тирана упати честитки до првата група студенти кои го завршија првиот циклус по македонски јазик на Факултетот за странски јазици во Тирана

МД „Илинден“-Тирана упати честитки до првата група студенти кои го завршија првиот циклус по македонски јазик на Факултетот за странски јазици во Тира...

Тирана, 17 мај 2024 (МИА) - Македонското друштво „Илинден“-Тирана упату...

Трибина за македонскиот јазик во наставата 

Трибина за македонскиот јазик во наставата 

Скопје, 10 мај 2024 (МИА) - За наставните програми, фондот на часови и учебниците што ги употребуваа...

Левица: Се залагаме за посебна заштита на македонскиот јазик

Левица: Се залагаме за посебна заштита на македонскиот јазик

Скопје, 5 мај 2024  Денес е 5 мај - Ден на македонскиот јазик. На овој ден во 1945 годи...

Соопштение од лекторите по македонски јазик на МСМЈЛК при УКИМ во Скопје

Соопштение од лекторите по македонски јазик на МСМЈЛК при УКИМ во Скопје

Скопје, 22 април 2024  Почиту...

Гордана Алексова ќе одржи предавања за македонскиот јазик на Универзитетот ЕЛТЕ во Будимпешта

Гордана Алексова ќе одржи предавања за македонскиот јазик на Универзитетот ЕЛТЕ во Будимпешта

Скопје, 19 април 2024 (МИА) - Професорката од Филолошкиот факултет „Бла...

Средба на вицепремиерот Маричиќ со професорите македонисти Људмил Спасов и Елена Јованова-Грујовска

Средба на вицепремиерот Маричиќ со професорите македонисти Људмил Спасов и Елена Јованова-Грујовска

Скопје, 8 април 2024 (МИА) - Првиот вицепремиер задолжен за европски пр...

Костадиновска-Стојчевска: Заедно со младите литерати го чуваме јазичниот простор, свесни за силата на македонската книжевност

Костадиновска-Стојчевска: Заедно со младите литерати го чуваме јазичниот простор, свесни за силата на македонската книжевност

Скопје, 3 април 2024 (МИА) - Министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска денеска присус...

Панел-дискусија: Зборообразувањето е клучен фактор за збогатување на македонскиот јазик

Панел-дискусија: Зборообразувањето е клучен фактор за збогатување на македонскиот јазик

Скопје, 2 април 2024 (МИА) – Во Музејот на македонска борба и самостојност, денеска по иницијатива н...

Почна обновата на старото училиште во Љубојно што ќе прерасне во центар за промоција на македонскиот јазик

Почна обновата на старото училиште во Љубојно што ќе прерасне во центар за промоција на македонскиот јазик

Ресен, 18 март 2024 (МИА) – Почна реконструкцијата на старото училиште „Димитар Влахов“ во село Љубо...

Вселенскиот патријарх Вартоломеј со огласително слово на македонски јазик за почетокот на великиот пост

Вселенскиот патријарх Вартоломеј со огласително слово на македонски јазик за почетокот на великиот пост

Скопје, 17 март 2024 (МИА) - Всленскиот партријарх Вартоломеј пред почетокот на великиот пост објави...

Воведен изборен предмет по македонски јазик и култура на кинескиот Универзитет за економија и право

Воведен изборен предмет по македонски јазик и култура на кинескиот Универзитет за економија и право

Скопје, 15 март 2024 (МИА) - Изборен предмет по македонски јазик и култ...

„Историјата на Охридската Архиепископија“ од Снегаров и четири книги на Зографски првпат достапни на македонски јазик

„Историјата на Охридската Архиепископија“ од Снегаров и четири книги на Зографски првпат достапни на македонски јазик

Скопје, 1 март 2024 (МИА) - Kапиталното двотомно дело „Историја на Охри...

Во Белград промовиран зборникот „Македонски во 30 лекции“ по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Во Белград промовиран зборникот „Македонски во 30 лекции“ по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Белград, 26 февруари 2024 (МИА) - По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, в...

На 5 февруари почнуваат курсевите по македонски јазик на Факултетот за странски јазици во Тирана, се уште може да се аплицира

На 5 февруари почнуваат курсевите по македонски јазик на Факултетот за странски јазици во Тирана, се уште може да се аплицира

Тирана, 29 јануари 2024 (МИА) - Македонската амбасада во Тирана ги инфо...

Image

Остани поврзан