• недела, 01 октомври 2023

Книгите ги менуваат луѓето, а луѓето можат да го променат светот, рече Најден Тодоров

Книгите ги менуваат луѓето, а луѓето можат да го променат светот, рече Најден Тодоров

Софија, 29 мај 2023 (МИА/БТА) – „Книгата не е само прозорец кон светот. Тие велат дека книгите не можат да го променат светот. Но, книгите можат да ги променат луѓето, а луѓето можат да го променат светот“. Ова го порача министерот за култура Најден Тодоров на отворањето на 16. Пролетен саем на книгата и шестото издание на Софискиот меѓународен литературен фестивал за деца и млади во просторот пред НДК.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

„Ќе си дозволам мал цитат од „Временски рај“: „Кога е вистинското време, местото е поинаку. Кога е вистинското место, времето е поинакво“. Сепак, книгите ни даваат можност да бидеме на вистинското место во вистинско време. Времето е сегашноста, местото е овде и сега, во Бугарија. Ова е местото и времето каде што можеме да ја промениме нашата иднина и можеме да ја промениме иднината на нашите деца. Оваа промена започнува со читање“, коментира и Тодоров.

Да се биде читател или писмен човек е моќ која никој не може да ти ја одземе и знаење кое сè повеќе ќе се цени, изјави за време на настанот вршителот на должноста премиер Галаб Донев. Убеден сум дека доаѓа време кога луѓето кои компетентно пишуваат на бугарски јазик и до совршенство ќе ја совладаат моќната моќ на нашиот збор ќе бидат вреднувани, барани и претпочитани, додаде тој.

Според министерот за образование и наука проф. Сашо Пенов, вакви настани ја популаризираат книгата, а преку книгата се популаризира и душата на авторот. „Секоја книга во себе ги крие ставовите на авторот за светот. Пренесувајќи ги нашите визии, ние ја едуцираме и негуваме идната генерација. Не можам да замислам во денешното општество каде што сме предизвикани од модерната технологија, од ChatGPT, што би се случило ако книгата исчезне. Ова значи заборавање на печатарската преса. Ова значи заборавање на авторите кои сакаат нивниот збор да биде читлив. Да биде читлив на хартија, да се почувствува од мирисот на буквите на хартијата. Книгата е важна не само за образованието. Книгата е важна за образованието“, рече тој.

„Секој од нас носи по една свеќа, една свеќа на просветлување, писменост, култура. И сите сме собрани денес за оваа свеќа да стане факел. За да може оваа свеќа да стане програма со која промовираме читање, развиваме литература и се бориме за писменост, бидејќи тоа е нашата иднина. Ова е иднината на нашите деца“, коментираше на отворањето Десислава Алексиева. Таа е претседател на управниот одбор на здружението „Бугарска книга“, кое е организатор на настанот. „Кога сме во постојана политичка, социјална, морална криза, книгите се прибежиштето. Тие ни се прибежиште за да можеме да растеме подигнати од нив“, додаде таа.

Според Алексиева, изложбата на книги пред НДК годинава поставува повеќе рекорди – над 14.000 наслови ќе бидат претставени од 144 издавачки куќи. Програмата на Пролетниот саем на книгата и Фестивалот за деца и млади вклучува повеќе од 80 настани со автори од Бугарија и странство.

„Нашата порака дека книгите се навистина најдобриот амбасадор на една култура и на една земја, навистина со значење се исполни ден пред 24 мај, кога Георги Господинов ја доби најпрестижната, би рекол, по Нобеловата меѓународна книжевна награда – Букеровата награда. Затоа што тоа е важно“, рече Десислава Алексиева.

„Подготвивме прекрасна програма каде децата ќе можат повторно да се сретнат со литературата и да откриваат нови светови. Не само нови светови во книгите, туку и како тие можат да им бидат корисни во секојдневниот живот и во начинот на кој го сфаќаат светот“, коментира Искра Јенабецка, директорка на Меѓународниот литературен фестивал за деца и млади во Софија. Според неа, програмата на форумот е погодна за деца и млади на возраст од три до 18 години.

Издавањето книги и читањето се две значајни активности за зачувување на бугарската култура, рече Билјана Генова, директорка на Управата за култура во општина главниот град. „Партнери во ова сте секој од вас кој ќе го посети саемот на книгата, секој родител, секој наставник, секој библиотекар. Затоа што секоја купена книга ги поддржува и овие важни активности за нашето општество“, додаде таа.

Меѓу присутните на настанот беа и замениците-министрите за култура Марина Василева и проф. Пламен Славов, Антонија Пенчева од Сојузот на преведувачи од Бугарија, директорката на библиотеката Метрополитен Јулија Чинзова, претседателот на Фондацијата „Детски книги“ Валентина Стоева, претседателот на УО на Здружението на индустриски капитал во Бугарија (АИКБ) Васил Велев, генералниот директор на БТА Кирил Валчев и други. На сцената на фестивалот настапија децата од вокално-театарската формација „Врапчиња“.

___________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

 

Тагови

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан