• среда, 04 октомври 2023

Бугарија е лидер во однос на водородните технологии на Балканскиот Полуостров, вели експерт

Бугарија е лидер во однос на водородните технологии на Балканскиот Полуостров, вели експерт

Софија, 17 мај 2023 (МИА/БТА) - Бугарија во моментов е лидер во оснос на водородните технологии на целиот Балкански Полуостров. Ова го рече Васимир Радулов – ко-основач на Балканскиот кластер за водород, за време на првата кариерна изложба и форум за професионален развој во ВЕИ индустријата – „Надополни ја својата кариера“, што се одржува во хотелот „Асторија Гранд“ во Софија.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Според неговите зборови, нема друг производител и нема толку многу водородна опрема во регионот како во нашата земја. Според него, водородната индустрија ќе доведе до потреба од нов кадар кој треба да се создаде.

Во моментов, во Бугарија и во светот, водородот како иновативно гориво е пред регулативата. Затоа сите заостануваат зад регулаторната рамка, додаде Радулов. Според него, ова е огромен потенцијал од гледна точка на кариерен развој на младите. „Ние се грижиме дека ќе се создаде еден убав производ, но нема да има луѓе да го инсталираат, управуваат, поддржуваат, а тоа ќе доведе до лош економски циклус на она што го правиме“, рече ко-основачот на Балканскиот водороден кластер.

Според него, складирањето на зелена енергија е следниот проблем. Но, по обратната електролиза, зелената енергија се складира поправилно, поеколошки, а потоа може да се користи кога нема Сонце или ветер, посочи Радулов. Тој додаде дека балансирачките можности на зелените енергии се концентрирани во водородот. Инвестициите во водородните технологии го докажуваат тоа, потенцира ко-основачот на Балканскиот водороден кластер. Побарувачката е огромна во моментов и нема да престане наскоро додека не престане зелената транзиција. „Тоа е стандардот во кој ќе живее и ќе се развива целото општество и затоа е многу важно кадарот да биде подготвен“, коментира Васимир Радулов.

БТА е медиумски партнер на изложбата.

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан