• понеделник, 08 април 2024

Ученик од француската гимназија беше гостин на средбата меѓу министерот Галин Цоков и амбасадорот на Република Северна Македонија во Софија

Ученик од француската гимназија беше гостин на средбата меѓу министерот Галин Цоков и амбасадорот на Република Северна Македонија во Софија

22 февруари 2024

Зајакнување на соработката меѓу високообразовните институции и научните организации, како и вклучување во приоритетните иницијативи за Европската Унија (ЕУ), како што се европските универзитетски сојузи, беа дел од темите на средбата меѓу министерот за образование и наука, проф. Галин Цоков, и амбасадорката на Република Северна Македонија во Бугарија Агнеза Руси Поповска. Ова го соопшти прес-центарот на Министерството за образование и наука (МОН).

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Во разговорот учествуваше и проф. Генка Петрова, заменик министер за образование и наука. Специјален гостин во Министерството за образование и култура беше Дорина Иванчева, ученичка во 12-то одделение во Деветтата гимназија по француски јазик „Алфонс де Ламартин“. Таа е меѓу победниците на конкурсот за есеј на Министерството за надворешни работи „Амбасадор за еден ден“ и како дел од иницијативата имаше можност да учествува на дипломатска средба.
На средбата се разговараше за политиките насочени кон студентите и докторантите од Република Северна Македонија. Беа забележани и заедничките научни проекти на научници од Бугарската академија на науките (БАН) и МАНУ, меѓу кои и оние финансирани од фондот „Научно истражување“ на Министерството за образование и култура, како и од Рамковна програма „Хоризонт 2020“. Двете земји се обединија околу потребата од продлабочување и надградба на билатералните образовни и научни односи во рамките на потпишаната Програма во областа на образованието и науката меѓу Бугарија и Република Северна Македонија за периодот 2022-2025 година.

На средбата присуствуваа и Пејка Трајановска, советник на амбасадорката Агнеза Поповска, шефицата на кабинетот на министерката за образование и наука Наталија Михалевска и експерти од Министерството за образование и култура.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Остани поврзан