• понеделник, 27 март 2023

Универзитетот за национална и светска економија и Универзитетот Тракија ќе имаат пет заеднички студиски програми

Универзитетот за национална и светска економија и Универзитетот Тракија ќе имаат пет заеднички студиски програми

Договори за заедничка обука на студенти на пет заеднички студиски програми што ги бараат бизнис и кандидатите студенти потпишаа ректорот на Универзитетот за национална и светска економија (УНВС) проф. д-р Димитар Димитров и ректорот на Универзитетот во Тракија во Стара Загора, проф.д-р Добри Јарков, соопшти прес-центарот на УНСС.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Ова се првите два универзитета во Бугарија што потпишаа ваков договор, а на овој „историски настан“, како што го дефинираше проф. Димитров, присуствуваше в.д. министерот за образование и наука проф. д-р Сашо Пенов.

Новоотворените заеднички програми се четири дипломски програми - „Кибер безбедност и електронски менаџмент“, „Компјутерска обработка и анализа на податоци (наука на податоци)“, „Педагогија на образованието по економија и информатика“ и „Бизнис менаџмент со индустриска специјализација“. Постои и магистерска програма во специјалитетот "Администрација и управување со региони".

„Има многу историја на овој ден, во кој покрај договорот меѓу УНСС и Универзитетот Тракија се случија уште неколку исклучително важни настани.Потпишан е претседателскиот декрет со кој проф.Сашо Пенов продолжува да биде в.д. министер за образование, потпишавме и договор за реновирање на библиотеката, за што преку Министерството за образование и наука (МОН), Советот на министри ни додели средства во износ од 1.940.000 лева.На овој датум (02.02. ) во нов стил, пред 170 години се роди основачот и првиот ректор на УНСС - проф. Стефан Бобчев. Без да ги планираме сите овие значајни настани, тие се случија денес, од кои најважен е овој договор меѓу нашите универзитети, кој означува почеток на едно квалитетно ново образование за нашите студенти и за студентите на Универзитетот Тракија“, рече проф. д-р Димитар Димитров.

Можноста за ваква соработка меѓу бугарските универзитети беше воведена со измените на Законот за високо образование во јули 2022 година.

„Мило ми е што двата универзитета најдоа волја и сила да ги спроведат овие промени во пракса. Мислам дека овој проект ќе биде успешен и затоа сметам на нивното добро искуство да биде привлечно и за другите универзитети“, рече в.д министерот за образование и наука проф. Сашо Пенов. Тој изрази надеж дека и другите високообразовни институции ќе ги видат предностите од овие договори и соработка.

Министерот Пенов привлече внимание на фактот дека во рамките на Европската Унија се развиваат европски универзитетски мрежи и дека приоритетно и на национално ниво треба да се градат мрежи меѓу универзитетите во Бугарија. На овој начин бугарските универзитети ќе можат успешно да соработуваат со другите универзитети во ЕУ. Ова е иднината и стратегијата што се развива во европскиот образовен простор.

„Моето внатрешно убедување е дека не треба да бидеме во конкуренција, туку во партнерство и соработка. Како што имаме многу добри партнерски односи со универзитетите од Европа, Јапонија, САД и Канада, така треба да бидеме партнери со универзитетите во Бугарија. Документот го означува почетокот на успешното партнерство меѓу универзитетите во Бугарија и гарантирам дека тоа што зависи од мене ќе биде 100 отсто исполнето“, истакна ректорот на Универзитетот Тракија, проф.д-р Добри Јарков.

УНСС е координативна високообразовна институција на новоотворената заедничка магистерска програма по специјалност „Администрација и управување со региони“ и на заедничката диплома во специјалитетот „Бизнис менаџмент со индустриска специјализација“.

 

Универзитетот Тракија во Стара Загора е координативна високообразовна институција на отворените заеднички дипломи за „Кибер безбедност и електронски менаџмент“, „Компјутерска обработка и анализа на податоци (наука на податоци)“ и „Педагогија на образованието по економија и информатика“.

Програмите треба да започнат во учебната 2023/2024 година. Обуката ќе се одвива според условите, распоредот и прописите на координативната високообразовна институција, а ќе се одвива на територијата на двете високообразовни институции.

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Миа мрежа