• петок, 19 април 2024

Приземјувачот „Одисеј“ е оперативен петти ден на Месечината

Приземјувачот „Одисеј“ е оперативен петти ден на Месечината

Хјустон, 28 февруари 2024 (МИА) - Американскиот месечев приземјувач „Одисеј“, на својот петти ден на површината на Месечината, e сè уште во функција - според последните податоци на приватната вселенска компанија „Интуитив машинс“, која управува со леталото.

Се очекува контактот да биде изгубен денеска. Компанијата во петокот - ден откако приземјувачот се спушти на Јужниот Пол на Месечината, ја извести јавноста дека научната опрема на леталото,  според „најдоброто сценарио“ - ќе биде оперативна околу девет до 10 дена. „Одисеј“ е првото летало коешто слета на Месечината а е управувано од приватна компанија.

Компанијата соопшти и дека лендерот слетал странично на површината на Месечината по грешка во навигацијата, ограничувајќи ја изложеноста на сончевите панели на достапна сончева светлина.

Мисијата „Одисеја“ е дел од програмата за комерцијални услуги на НАСА, при што агенцијата им плаќа на приватни американски компании за превоз и пренос до Месечината. Во овој случај, НАСА ѝ плаќа на „Интуитив машинс“ 118 милиони долари.  си/ссм/

Фото: „Интуитив машинс“

Остани поврзан