• четврток, 30 мај 2024

Потпишан Кодексот за фер и демократски парламентарни избори

Потпишан Кодексот за фер и демократски парламентарни избори

Скопје, 17 април 2024 (МИА) - Претставници на политичките партии и коалиции, денеска, во Кристалната сала на законодавниот дом го потпишаа Кодексот за фер и демократски избори за единаесетите парламентарни избори што ќе се одржат на 8 мај.

Претседателот на Државната изборната комисија, Александар Даштевски, истакна дека овој чин претставува израз на волја да се зачува интегритетот на демократскиот процес.

-Кодексот е потврда за демократскиот развој за нашето општество дека сите заедно се обврзуваме на принципите на демократијата. Преку потпишувањето на овој Кодекс, потписниците испраќаат порака за фер и почитување на сите правила, закони и прописи, како и почитување на владеењето на правото и правната држава при организирање на изборите, истакна претседателот на Државната изборна комисија Александар Даштевски.

Со потпишувањето, вели Даштевски, политичките партии се обврзуваат дека ќе го почитуваат етичкиот кодекс и нема да користат говор на омраза во предизборната кампања.

Кодексот не го потпишаа кандидатот од партијата Демократи, претседателот на партијата ГРОМ, Стевчо Јакимовски, како и претставникот од Работничка партија. ра/нд/

Фото: МИА

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан