• четврток, 16 мај 2024

Портпаролот на МНР излезе со соопштение во врска со нападот на зградата на Културно-информативниот центар на Бугарија во Скопје

Портпаролот на МНР излезе со соопштение во врска со нападот на зградата на Културно-информативниот центар на Бугарија во Скопје

16 март 2023

(БТА)

Ноќта меѓу 15 и 16 март 2023 година непознати лица упаднале во зградата на Културно-информативниот центар на Бугарија во Скопје, Република Северна Македонија. Во инцидентот, причинета е материјална штета на задниот ѕид на просторијата, која беше отворена на 25 ноември 2022 година. Без разлика на мотивацијата на сторителите, делото е напад врз самата бугарска држава, во лицето на државата институција. Потсетуваме дека со билатералниот договор за отворање на Културно-информативните центри од 2003 година, двете земји се обврзаа да гарантираат нормално функционирање на културно-информативните центри во двата главни града. Ова го вели во соопштението на портпаролот на Министерството за надворешни работи (МНР).

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Директорката на Директоратот за Југоисточна Европа, Вања Андреева, на денешната средба во Министерството за надворешни работи, на амбасадорката на Република Северна Македонија, Агнеза Руси-Поповска и изрази сериозна загриженост поради тоа што ова кривично дело се случува во контекстот на тековната антибугарска кампања во Република Северна Македонија, вклучително и серија напади врз организации на локални Бугари, за кои сè уште нема ефективна правда и казна. Вања Андреева го истакна очекувањето од бугарската држава, од институциите на Република Северна Македонија, не само да ги идентификуваат сторителите на ова злосторство, туку и јасно да покажат дека ваквите напади врз претставништвата на Бугарија се апсолутно неприфатливи и ќе бидат кривично гонети со сите строгоста на законот.

Од особена важност е да не се дозволи сторителите на ваквите дела да одржуваат чувство на неказнивост, за што се важни и ефективното спроведување на правдата и јавниот наратив создаден од политичарите, се наведува и во соопштението.

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Остани поврзан