• петок, 12 јули 2024
Од верските календари

17 јуни 2024 (МИА)

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 јуни.

Денеска е Св. Митрофан Цариградски.

Свети Митрофан Цариградски беше современик на императорот Константин Велики. Инаку, тој управуваше со Цариградската црква во тек на 10 години. Кога се одржуваше Првиот вселенски собор во 325 година, тој беше на возраст од 117 години. Овој собор на епископи, по желба на царот кој многу го почитуваше и љубеше старецот, му ја даде на свети Митрофан титулата патријарх, па така тој стана прв цариградски патријарх. Свети Миторофан се упокои во мир 10 дена по завршувањето на соборот, во 325 година.

 

Остани поврзан