• четврток, 23 мај 2024

Тошковски оствари средба со шефот на Мисијата на ОБСЕ-ОДИХР за набљудување на изборите Џилиан Стирк

Тошковски оствари средба со шефот на Мисијата на ОБСЕ-ОДИХР за набљудување на изборите Џилиан Стирк

Скопје, 12 април 20024 (МИА) - Министерот за внатрешни работи Панче Тошковски денеска оствари работна средба со шефицата на Мисијата на ОБСЕ/ОДИХР за набљудување на претседателските и парламентарните избори, Џилиан Стирк.

Како што информираат од Министерството за внатрешни работи на средбата, министерот Тошковски ја запознал Стирк со начинот на функционирање на Министерството за внатрешни работи во насока на обезбедување на законито и професионално постапување за организирање и спроведување на фер и демократски изборен процес. 

Во тој контекст се заблагодарил за поддршката во изготвувањето на Прирачниците за постапувањето на полицијата за време на избори, истакнувајќи дека тие се добра алатка која значително ќе го олесни овој процес.

Тошковски информирал дека има добра меѓуинституционална соработка со останатите државни институции за кои оценил дека имаат законска улога во учеството на изборниот процес. свс/ев/

Фото: МВР

Остани поврзан