• понеделник, 15 јули 2024

Бајден ја поддржа одлуката на Врховниот суд за забрана на огнено оружје во случаи на семејно насилство

Бајден ја поддржа одлуката на Врховниот суд за забрана на огнено оружје во случаи на семејно насилство

Вашингтон, 21 јуни 2024 (МИА) - Американскиот претседател Џо Бајден ја поздрави одлуката на американскиот Врховен суд со која се поддржува забраната за поседување оружје на лица на кои им е наложена забрана за семејно насилство.

Во исто време, Бајден рече дека ќе продолжи да врши притисок врз Конгресот да ја зајакне заштитата на жртвите на семејно насилство.

„Никој што бил малтретиран не треба да се грижи дали неговиот насилник ќе добие пиштол. Како резултат на денешната одлука, преживеаните на семејно насилство и нивните семејства ќе можат да продолжат да се потпираат на заштита, исто како што тоа го правеа во изминатите три децении“, додаде Бајден. рп/

Фото: ЕПА

Остани поврзан