• недела, 16 јуни 2024

OpenAI ja претстави најновата верзија на својот чатбот – ChatGPT-4o

OpenAI ja претстави најновата верзија на својот чатбот – ChatGPT-4o

Вашингтон, 14 мај 2024 (МИА) - Технолошката компанија OpenAI која разработува компјутерски програми засновани на вештачка интелигенција ја претстави синоќа најновата верзија на својот главен проект – ChatGPT-4o.

Kреаторите на оваа програма велат дека вештачката интелигенциа (ВИ) научила да распознава емоции и да ги споделува со корисниците.

-ChatGPT-4o (о доаѓа од „omni”) „e чекор кон многу поприроднa интеракција меѓу човекот и компјутерот: Тој прима како влезни податоци секаква комбинација на текст, звук, аудио и слика“, се вели на сајтот на OpenAI.

Така на пример ChatGPT-4o може да реагира на влезен аудио сигнал за 232 милисекудни а во просек за 320 милисекунди, што е рамно на реакцијата на човекот за време на разговор.

Корисниците можат да користат визуелни податоци на разни начини. Може да се користи камерата на телефонот, да се внесуваат документит или да се споделува екранот со соговорници притоа истовремено да се разговара со ВИ и да се води видео повик.

ChatGPT-4o исто така можа да преведува разговори на повеќе од 50 јазици, меѓу кои и македонски, српски, турски, руски, казахстанкси или кинески.

Сем Алтман, генерален директор на OpenAI, во својот блог синоќа истакна за важноста на новиот интерфејс.

-Личи многу на ВИ од филмовите; сеуште e изненадувачки за мене дека е реално, напиша Алтман. 

Првпат претставен во 2022 година, чатбото ChatGPT на OpenAI стана сензација благодарејќи на восхитувачката способност да одговара на прашања и да генерира текст како да е напишан од чеовек. кб/сд/

Остани поврзан