• вторник, 03 октомври 2023

Јотова ја отвори Меѓународната научна конференција посветена на делото на Кирил и Методиј

Јотова ја отвори Меѓународната научна конференција посветена на делото на Кирил  и Методиј

Софија, 22 мај 2023 - Бугарија никогаш не умира како центар на духот. Во својата долга национална историја, таа успеа да ги зачува својот јазик и идентитет под три кралства, дури и кога двапати исчезна од картата на Европа и тоа со векови. А Бугарите успеаја да си ја вратат независноста не само со силата на мечот, туку и со моќта на литературата. Ова го порача потпретседателката Илијана Јотова на денешното отворање во Софија на Меѓународната научна конференција „Делото на Кирил-Методиев во научната и културната меморија“.

Форумот е организиран од Научниот центар Кирил и Методиј (КМСЦ) при Бугарската академија на науките (БАН). 

Организаторите ја истакнаа улогата на потпретседателката Јотова во создавањето на Националната научна програма „Развој и промоција на бугарските студии во странство“. Трибината се организира во јубилејна година - 1160 години од создавањето на словенското писмо.

„Историјата на писменоста, која Бугарите му ја дадоа на словенскиот свет, не треба да се обвива со незнаење, ниту да се обвива со полулаги, ниту да се користи за националистички пароли“, рече потпретседателката. 

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор. 

Според Јотова, треба да се наведат параметрите за развој на бугаристиката во Бугарија и во странство. 

„Вие сте наши природни и најважни амбасадори. Опасна е тенденцијата бугарскиот јазик да се измести од фактите кои немаат врска со науката и не одговараат на вистината. Најдобар лек против тоа е науката што ја развивате и им ја пренесувате на младите. И многу е важно откритијата, научните достигнувања да стигнат до максималниот аудиториум“, потенцира потпретседателката пред научниците.

Јотова потсети и на Меѓународниот форум на кирилицата што таа го организираше во ноември 2022 година „... И ние му дадовме нешто на светот“. На конференцијата учествуваа познати бугарски научници од Австрија, Белгија, Германија, Грција, Италија, Литванија, Полска и Србија, како и бугарски медиумски експерти. На форумот беше истакнат бугарскиот придонес во спасувањето на делото на Кирил и Методиј и нивните ученици во создавањето и ширењето на кирилицата во словенскиот свет.

Од раководството на БАН, на учесниците на меѓународниот форум плодна работа им посака и проф.д-р Елка Трајкова – научен секретар на катедрата „Културно историско наследство и национален идентитет“.

Заедничката мисија е преку зборот да се зачува споменот за делото на светите браќа Кирил и Методиј, кое и покрај политичките перипетии не треба да ни се спротивставува, туку да нè поврзува, бидејќи тоа е заедничка европска вредност, а научните истражувања носат пораки на историската меморија до нашата модерност. Токму ваквите меѓународни научни форуми создаваат културни мостови, ја оцртуваат симболичката поврзаност на минатото и сегашноста, цртаат универзални културно-историски патеки, обележуваат географски простори, рече вонредната професорка Елка Траикова.

Конференцијата е централен настан за време на годишнината на КМНК во 2023 година, со која се одбележуваат три значајни јубилеи: 1160 години од создавањето на словенското писмо, 110 години од формирањето на Климентиновата комисија и 60 години од возобновувањето на Кирил- Методиевата комисија.

На авторитетивниот форум учествуваат повеќе од 70 научници од 12 земји на три континенти (Австрија, Бугарија, Велика Британија, Индија, Италија, Литванија, Полска, Романија, САД, Словачка, Украина, Чешка), претставувајќи десетици универзитети и истражувачки центри околу светот. Истражувачите, вклучително и млади научници, ќе презентираат извештаи во широк интердисциплинарен опсег, вклучувајќи историски студии, книжевни студии, лингвистика, палеографија, епиграфија, културна антропологија, уметнички студии итн., преку чии научни алатки се осветлуваат различни аспекти на Кирил- методиевото наследство.

_____________________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан