• среда, 12 јуни 2024

Украина и Португалија потпишаа билатерален договор за безбедност 

Украина и Португалија потпишаа билатерален договор за безбедност 

Лисабон, 28 мај 2024 (МИА) – Претседателот на Украина, Володимир Зеленски денеска во Лисабон на средбата со португалскиот премиер Лууиш Монтенегро потпиша договор со кој Португалија годинава ќе обезбеди воена поддршка за Киев во вредност од 126 милиони евра.

Договорот во делот за политичка соработка вклучува поддршка за украинската мировна формула, изведување на агресорот пред лицето на правдата, зајакнување на санкциите против Русија и соработка за создавање механизам за компензација за загубите, штетите или штетите предизвикани од руската агресија. Португалија исто така е посветена да го продолжи своето учество во Меѓународната коалиција за враќање на украинските деца и да придонесе за постигнување на целите утврдени во рамковниот документ на оваа коалиција.

Португалија е дванаесеттата земја што потпиша билатерален безбедносен договор со Украина. Претходно, Украина потпиша билатерални договори со Велика Британија, Германија, Франција, Данска, Канада, Италија, Холандија, Финска, Летонија, Шпанија и Белгија. ми/

фото: ЕПА

Остани поврзан