• вторник, 21 мај 2024

Средба на „огнената група“ со ограноците во Тетово

Средба на „огнената група“ со ограноците во Тетово

Скопје, 16 март 2023

Високи функционери на ДУИ во состав Изет Меџити, Блерим Беџети, Муса Џафери, Саранда Имери Стафаи и Невзат Бејта вечерва се сретнаа со базата и граѓаните на подгранокот Шкумбини во Тетово, на која разговараа за состојбите во ДУИ и иницијативата за разрешување на извршната власт предводена од неуспешниот вицепремиер Артан Груби.

Потпретседателот на ДУИ, Изет Меџити рече дека денешната извршна власт не го слуша ни евроамбасадорот кој се спротивстави на донесувањето на Законот за Игри на среќа со европското знаме, а порача до Талат Џафери, Фатмир Бесими и Арта Груби, да не ја извалка ДУИ со казина.

- Се обидуваме да се избориме со ароганцијата на нашата извршна власт, се обидуваме да воспоставиме нова норма на самокритика како нова вредност која не штити од ароганција, затоа што не можеме да одиме кај граѓаните и да го бараме нивниот глас. А потоа влегуваме во влада, го забораваме граѓанинот, го забораваме гласачот, го забораваме под огранокот и така натаму. Барем престанете со овој налет, што нè натера да ги изгубиме Полог, Тетово и Гостивар и речиси секоја општина во Полог', рече Меџити, додавајќи дека „се трудиме да се подобриме, додека народот не не подобрил“

Организацискиот секретар Блерим Беџети рече дека дошле овде затоа што се загрижени за политиките што ги води оваа извршна власт, затоа што нема инвестиции, не се размислува за активистите, има ароганција од Артан Груби, постои општо незадоволство кај гласачите, а некој мора да даде одговорност за загубата на Тетово на локалните избори, рече Беџети. Претседателот на Надзорниот совет Муса Џафери рече дека сите во ДУИ треба да размислуваат, а рече дека и самиот бил активиран затоа што им должи на Албанците.

„Тука сум затоа што им должам на Албанците кои гласаа за мене и ми дадоа власт и дефинитивно морам да придонесам за реализација на нивните барања“, рече Џафери. Секретарката за еднакви можности Саранда Имери Стафаи рече дека самата масовност покажува најдобро и испраќа порака дека оваа промашена извршна власт треба да си замине, а Артан Груби да не ја игра улогата на жртва велејки дека некој го спречил да работи, а истовремено се потсмева со Албанците играјки фудбал и кошарка, изјави Стафаи. Високи функционери на ДУИ рекоа дека секоја идеја и секој предлог од граѓанинот е добредојден.

 

______________________________________________________________________________ 

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Фото: ДУИ

 

 

Остани поврзан