• среда, 10 април 2024

ОЦХА: Банди ја крадат помошта за Појасот Газа и ја препродаваат на црниот пазар

ОЦХА: Банди ја крадат помошта за Појасот Газа и ја препродаваат на црниот пазар

Њујорк, 27 февруари 2024 (МИА) – Канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни прашања (ОЦХА) алармира дека има индиции дека јавниот ред во Појасот Газа се распаѓа и оти банди ја крадат помошта за цивилите и ја препродаваат на црниот пазар.

Портпаролот на ОЦХА, Јенс Лерке изјави дека камионите што транспортираат хуманитарна помош често се запирани откако ќе ја преминат границата и се празнат, а потоа продуктите се појавуваат на црниот пазар.

Практично нема полиција во Појасот Газа, но според Ларке ОН ја отфрлиле можноста нивните конвои да бидат придружувани од вооружени стражари.

- ОН не функционираат така, нагласи Ларке. ми/

Остани поврзан