• недела, 01 октомври 2023

Од верските календари

Од верските календари

Од верските календари 

 

8 јуни 2023 (МИА) 

 

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 мај.

 

Светиот апостол Карп

Еден од Седумдесеттемина. Следбеник и придружник на Светиот апостол Павле, од кого беше поставен за епископ на Верија Тракиска. Но го проповедаше Евангелието и на Крит, каде што го прими во својот дом Св. Дионисиј Ареопагит. За него Свети Дионисиј сведочи дека бил човек украсен со чист ум, кротост и незлобливост и дека во визија му се јавил Самиот Господ Исус Христос со Своите ангели и никогаш не ја почнувал Светата Литургија ако немал претходно небесно видение. За името Христово претрпе многу напасти. Најпосле пострада од неверните Евреи коишто го убија, па се пресели со душата во Царството Божјо за вечно да се насладува гледајќи Го Господ во слава.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е 8 јуни.

 

Телото

Денеска со радост во душата го славиме празникот Корпус Кристи (латински Corpus Christi). Се сеќаваме на установата Евхаристија на Велики четврток, причестување, светата тајна на телото и крвта Христови, како спомен на Христовата последна вечера. Овој празник се појавил во XIII век. век, а се проширил во целото западно христијанство во 14 век. век. Августинската калуѓерка, Света Јулијана од манастирот во близина на Лиеж во Белгија, видела полна месечина, на која забележала дамка. Таа полната месечина ја толкува како Црква, а местото како немање празник со кој ќе се празнува Пресветата олтарска тајна. По нејзино барање, локалниот епископ востановил празник за својата епархија, кој во почетокот бил наречен празник Евхаристија. Света Јулијана и нејзините современици ја промовираа идејата за овој празник и сакаа да ја рашират во целата Црква. Папата Урбан IV. објавил бик во 1264 година, кој го проширил празникот Евхаристија на целата Црква.

 

###

Остани поврзан