• четврток, 16 мај 2024

Николоски: Оваа година ќе биде рекордна по реализација на капиталните инвестиции

Николоски: Оваа година ќе биде рекордна по реализација на капиталните инвестиции

Скопје, 26 септември 2023 (МИА) - Заменик министерот за финансиии Филип Николоски денеска, пред собраниската Комисија за финансирање и буџет, рече дека оваа година ќе биде рекордна по реализација на капиталните инвестиции. Со реалокацијата на буџетските средства, истакна Николоски, не се скратени 300 милиони евра во делот на капиталните инвестиции како што тврди опозицијата, туку износот е намален за 75 милиони евра.

Според Николоски, кој му реплицираше на пратеникот Златко Пенков од ВМРО - ДПМНЕ, не е точно и дека се намалени блок дотациите.

Потрошувачката кошница, пак, која изнесува околу 50 000 денари, се надминува со една просечна и со една минимална плата и тоа за 12 отсто, потенцира заменик министерот. 

-Не се скратени 300 милиони евра во делот на капиталните инвестиции, намален е износот за 75 милиони, а не за 300 милиони евра. Имаме највисока реализација на капиталните инвестиции во овој момент од над 460 милиони евра, а пред нас е уште еден цел квартал. Минатата година беше рекордна, со 465 милиони евра и 89 отсто реализација на капиталните инвестиции, но сега сме веќе над тоа и имаме уште еден квартал пред нас, што значи ова ќе биде уште една рекордна година за реализација на капиталните инвестици. Точно е дека потрошувачката кошница е околу 50 000 денари, но мора да нотираме дека од 2016 година до сега со една просечна и со една минимална плата се надминува износот на потрошувачката кошница што не беше случај пред 2016 година. Просечната плата сега е над 36 000 денари, а минималната над 20 000 денари, тоа се 56 000 денари и е за 12 отсто над нивото на просечната потрошувачка кошничка.  Исто така, не е точно дека се намалени блок дотациите, со пренамената се предвидени над 18 милиони евра зголемени блок дотации кон единиците на локалната самоуправа, рече Николоски. 

На ова, со контрареплика, веднаш реагираше пратеникот Пенков.

-Ако е така како што зборувате, тогаш зошто сме на дното по растот на БДП во Европа? Невозоможно е ако имаме толкава реализација на капиталните инвестиции да сме заковани на дното и тоа не се случува само сега, туку наназад веќе шест години. Во однос на минималната плата, директната консеквенца од овој концепт е: намалена продуктивност, изедначување на лицата кои работат квалитетно со оние што не работат и пад на продуктивноста. Оттука и големото незадовлство на граѓаните кои работат во јавните претрпијатија, во домашните и странските компани, а земаат минимална плата, истакна Пенков.

Претходно, во почетокот на попладневното продолжение на седницата на Комисијата за финансирање и буџет, Пенков го повтори ставот на ВМРО-ДПМНЕ во однос на Предолог-одлуката за прераспределба на средства помеѓу буџетските корисници која е на дневен ред.

-Целта на власта е да креира мислење дека се грижи за граѓаните и народот. Но, ќе бидам дециден, никој не верува во потезите на оваа Влада, народот дефинитивно не. Владата не успеа да ја заузда инфлацијата, а се прават и промашувања во капиталните инвестиции, рече пратеникот. 

Претпладнето, Предолог-одлуката пред Комисијата ја образложи министерот за финансии Фатмир Бесими. мч/са/

фото: принт скрин

Остани поврзан