• среда, 19 јуни 2024

НАТО: Руската нуклеарна реторика е опасна и неодговорна

НАТО: Руската нуклеарна реторика е опасна и неодговорна

Брисел, 26 март 2023 (МИА) - НАТО ја критикуваше Русија поради нејзината „опасна и неодговорна“ нуклеарна реторика, еден ден откако рускиот претседател Владимир Путин рече дека Русија ќе стационира тактичко нуклеарно оружје во Белорусија.

- НАТО е во состојба на готовност и внимателно ја следиме ситуацијата. Не видовме никакви промени во нуклеарната позиција на Русија што би предизвикало да ја прилагодиме нашата, изјави портпаролот на НАТО.

Спомнувањето на руското нуклеарно споделување на НАТО е сосема погрешно. Сојузниците на НАТО дејствуваат целосно почитувајќи ги нивните меѓународни обврски.

Русија постојано ги прекршува своите обврски за контрола на вооружувањето и неодамна го суспендираше своето учество во Новиот договор СТАРТ. ссм/

Остани поврзан