• среда, 29 мај 2024

Кирил Валчев: Бугарија денес е слободна земја, затоа што ние Бугарите имаме можност постојано да правиме избор во нашите животи

Кирил Валчев: Бугарија денес е слободна земја, затоа што ние Бугарите имаме можност постојано да правиме избор во нашите животи

Денес, Бугарија е слободна земја, бидејќи ние Бугарите имаме можност да правиме избор во нашите животи. Ова е можност што нашите современици ја немаат насекаде во светот и нашите предци ја немале секогаш во историјата, рече генералниот директор на Бугарската телеграфска агенција (БТА) Кирил Валчев во честитката до учесниците на 18. Светска средба на бугарските медиуми во Казанлак.во долината на розите и долината на тракиските кралеви, за време на Фестивалот на розите, кој овде се слави веќе 120 години.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Темата на средбата што ја отвораме на 2 јуни - Денот на бугарскиот народен херој и поет Христо Ботев и на оние кои паднаа за слободата на Бугарија е „Слобода и медиуми“, рече Валчев.

Според неговите зборови, слободата на медиумите значи дека на нивна територија можат да ги гледаат овие избори, вклучително и погрешните, како во огледало. Факт се и гревовите, меѓу кои и лажењето, истакна Кирил Валчев. Тој истакна дека слободните општества како нашето не треба да бидат како оние што ги негираме со забрана, ограничување, цензурирање, бришење цели медиуми или дел од содржината во нив кога не се согласуваме со погрешните избори што ги направиле.

На светската средба на бугарските медиуми во Казанлак беа претставени 33 земји, учествуваа 40 бугарски медиуми - 26 од 15 земји надвор од Бугарија на три континенти (Европа, Америка и Австралија) и 14 од Бугарија, како и три здруженија на новинари и медиумите и новинарскиот факултет на најстарата бугарска високообразовна институција - Софискиот универзитет „Свети Климент Охридски“, рече генералниот директор на БТА. Гости на средбата се странски новинари од националните новински агенции од 18 земји - партнери на Агенцијата , тој додаде.

Нам во БТА најмногу ни одговара да не правиме избор, туку да дадеме можност да избираме од многу опции, рече Валчев. Тој потсети дека повеќе од една година пристапот до информациите на БТА на бугарски и англиски јазик е бесплатен и секој медиум може да ги користи и објавува без да плати, наведувајќи ја БТА како извор. Според неговите зборови, медиумите треба да се третираат како училишта и државата да ги поддржи, вклучително и медиумите на бугарски јазик ширум светот. Ваква помош за сите медиуми Бугарија преку БТА обезбедува се поголема мрежа на постојани дописници во земјата и на Балканот, а меѓу бугарските заедници ширум светот, ваквата мрежа за многу медиуми е огромна, додаде генералниот директор на БТА. Тој истакна дека БТА дава можности за слободен избор од сите медиуми и за вести од области во кои им е тешко да поддржат повеќе известувачи и уредници - економија, култура, образование, наука, како и за вести од Бугарите надвор од границите на Бугарија преку рубриката „БГ Свет“. Во БТА, работиме долгорочно за да обезбедиме лесен пристап за сите медиуми до архивите, кои ги содржат вестите од секој ден во Бугарија во текот на 125-годишната историја на агенцијата, бидејќи слободата значи и избор да ги научите лекциите. од минатото, рече и Кирил Валчев.

Генералниот директор рече дека во розата може да се види не само симболот на Бугарија, туку и нејзината поврзаност со остатокот од светот, бидејќи нејзината историја минува низ многу од земјите од чии национални новински агенции денес имаме гости овде, Валчев. истакна. Тој рече дека има цртежи на рози на ѕидни слики во палатата во Кносос на грчкиот остров Крит од 3700 година п.н.е. и во Помпеја во Италија од 1 век од нашата ера.

Првото спомнување на розова вода било во 9 век од Персија, денешен Иран, а во 17 век таму веќе дестилирале масло од роза. Во 10 век, розовата вода била донесена во Шпанија. Дамаскинската роза доаѓа во Бугарија од Турција. Оттука стигнуваат до нови места како што е градот Јос во државата Нигериско Плато, каде на почетокот на овој век нигериските бизнисмени кои завршиле високо образование во Бугарија одржувале плантажи со бугарска нафта роза. Во Ханој, Виетнам, одржуваат фестивал на бугарската роза. А Казанлак е збратимен со други градови на розата како Блида во Алжир, рече Валчев.

Дури и пред Бугарија повторно да стане слободна држава во средината на 19 век, во Казанлушко имало 1.271 казан за варење масло од роза. Првата комерцијална куќа на Димитар Папазов за извоз на масло од роза има канцеларии во Константинопол, Париз, Лондон и Њујорк. Компанијата на Петко Орозов тргува во Русија, Австро-Унгарија и Франција. А по Ослободувањето, Кунчо Шипков успеа да извезе 1.600 килограми масло од роза годишно и учествуваше со штанд на светските изложби во Париз, Лондон и Чикаго, каде Алеко Константинов во патописот „До Чикаго и назад“ раскажува како претставникот на Шипков. дружината „подучуваше географија по карта, почнувајќи ги часовите од Цариград... конечно прескокна до нашиот главен град, најпосле ги обиколи границите на Бугарија со својот бастун и застана во долината на розите, која за поголем ефект ја преименува во „т.н. рајот“. Овој успех на претприемничките и вредни Бугари нема рок на траење, исто како и самото масло од роза, потенцира генералниот директор на БТА.

Во своето обраќање до учесниците на 18. Светска средба на бугарските медиуми во Казанлак Потпретседателката Илијана Јотова истакна дека темата на средбата „Медиумите и слободата“ е исклучително добра за денешното време. „Секогаш е актуелен, но денес е уште поактуелен. Денес, на денот на Ботев, затоа што името на Ботев секогаш во нас ја буди мислата за слободата, за слободниот дух, за слободниот лет, за она што го прави човекот човек и за начинот на кој, заради слободата , го даде најљубезното - својот живот“, рече потпретседателот.

Илијана Јотова им се обрати на тимот и на генералниот директор на БТА Кирил Валчев со зборовите: „Само вие можете да соберете претставници на толку бугарски медиуми во странство. Да ги поканите вашите колеги од водечките новински телеграфски агенции. Да се ​​соберат на едно место законодавци на зборот“. Во последните години БТА и колегите од Бугарското национално радио направија нешто што со децении владите, политичарите, мнозинството, парламентите, агенциите не успеаја да го направат, имено - да ги зајакнат Бугарите во странство, рече таа. „Со поддршката на бугарските медиуми, давајќи им глас на она што луѓето го мислат, Бугарите во странство, вие, всушност, им давате моќ, бидејќи тие треба да бидат слушнати“, додаде Јотова.

На официјалното отворање на 18. Светски состанок на бугарските медиуми во Казанлак присуствуваше и вршителот на должноста министер за надворешни работи, Иван Кондов, кој изрази висока благодарност за „заложбите на Бугарската телеграфска агенција (БТА), која преку организирање на оваа средба, работи на зачувување и проширување на контактите со бугарските заедници во странство“. Тој рече дека низа водечки насоки во постојаната мисија на МНР се одредени од интеракцијата со Бугарите во странство, а БТА е меѓу нивните најпаметни претставници.

БТА го организира 18. Светски состанок на бугарските медиуми во Казанлак од 1 до 4 јуни 2023 година со помош на општина Казанлак, Националниот донаторски фонд „13 Centuries Bulgaria“, „Aurubis Bulgaria“, ПОК „Доверие“, „Поштенска банка “, А1 и „Нестле Бугарија“ АД“.

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан