• четврток, 11 јули 2024

Илјадници го посетија Рожен на Отворениот ден на Националната астрономска опсерваторија

Илјадници го посетија Рожен на Отворениот ден на Националната астрономска опсерваторија

Илјадници посетители пристигнаа во Рожен денеска на Отворениот ден на Националната астрономска опсерваторија (НАО). Традиционално, вратите на НАО-Рожен се отвораат на Духовден, кога е храмскиот празник на параклисот „Света Троица“, кој се наоѓа веднаш до влезот на кулата со двометарскиот телескоп. Во капелата се одржа Водосвет и се даде курбан за здравје. Следната година ќе биде поставена опремата за радио телескопот, кој се планира да биде испорачан на НАО-Рожен. Ова ќе биде прв ваков радиотелескоп во Југоисточна Европа, така што веќе го проучуваме небото во радио опсегот, изјави за БТА проф. Евгени Семков, директор на Институтот за астрономија при НАО-Рожен.

Пред многу години беше одлучено Отворениот ден да се одржи на Духовден, локалното население го почитува празникот, истакна проф. Евгени Шемков. Тој додаде дека пред неколку децении, кога била изградена Опсерваторијата, луѓето од регионот инсистирале да се зачува капелата и таа останала како симбол на духовноста. Ученици, семејства со деца, луѓе од целата земја денеска ја посетија опсерваторијата Рожен, гледајќи го двометарскиот телескоп и можностите за набљудување на ѕвезденото небо.

Ова е веста, која денеска ја избра МИА од сервисот на Бугарската телеграфска агенција (БТА), согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат по една вест, која ќе ја објават на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Набљудувањата со новиот роботски телескоп АЗ 1500 од 1,5 метри, кој беше отворен во летото 2023 година во НАО - Рожен, веќе се дел од научните публикации, заедно со астрономи од различни земји. Проф. Семков прецизираше дека астрономите од Рожен работат со новиот телескоп по програми во соработка со колеги од Индија, САД и Италија. За разлика од претходните години, кога астрономите мораа да патуваат во Рожен за набљудување, новата опрема овозможува користење на податоците од набљудувањата со роботскиот телескоп. Научниците од НАО-Рожен се обложуваат на поактивна програма за набљудување во текот на летните месеци, кога има повеќе ведри ноќи.

Презадоволни сме од квалитетот на телескопот, техниката брзо се развива и секоја понова опрема е подобра, коментира проф. Семков. Следната година се планира да се постави опремата на радио телескопот, кој ќе се наоѓа на ливада до Опсерваторијата. Финансирањето за испорака на радио телескопот е обезбедено според Патоказот за научна инфраструктура.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА.

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан