• сабота, 25 мај 2024

Европскиот парламент одобри визна либерализација за Србите од Косово

Европскиот парламент одобри визна либерализација за Србите од Косово

Стразбур, 23 април 2024 (МИА) - Европскиот парламент денеска изгласа либерализација на визите за имателите на српски пасоши од Косово, кои ги издава Координативната администрација на Србија, на предлог на европратеникот и известувач за укинување на тие визи, Матјаж Немец.

За безвижен режим за патување во ЕУ гласаа 406 од 597 европратеници  - до 90 дена за имателите на пасоши издадени од Координативната управа на Србија, 97 беа против, а 94 беа воздржани.

Германецот, обраќајќи им се на членовите на ЕП пред гласањето, рече дека тоа е важно гласање и одлука која ќе го подобри животот на 18.000 српски државјани на Косово, кои се носители на специјални пасоши. зш/

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан