• вторник, 18 јуни 2024

Во Русија ќе се одржат воени вежби на ОДКБ

Во Русија ќе се одржат воени вежби на ОДКБ
Москва, 1 ноември 2021 (МИА) – Земјите-членки на Организацијата договор за колективна безбедност (ОДКБ) ќе одржат воена вежба Неуништиво братство 2021 на територијата на Русија од 8 до 12 ноември. - На полигонот на Тенковската командна школа на казанскиот Ред Жуков, здружените сили на ОДКБ ќе вежбаат подготовки и водење на мировни операции на колективните мировни сили на ОДКБ, се наведува во соопштението на руската армија. Мировните сили на ОДКБ предводени од Москва ќе се фокусираат на подобрување на вештината на командните центри на колективните сили на ОДКБ во организиарање и спроведување на контрола. Вежбата има за цел да ја подобри кохезијата на единиците кои се дел од мировните сили на ОДКБ. Постојани земји-членки на ОДБК се Белорусија, Ерменија, Казахстан, Киргистан, Русија и Таџикистан. Земји набљудувачи се Авганистан и Србија, а поранешни членки се Азербејџан, Грузија и Узбекистан. ми/

Остани поврзан