• сабота, 20 април 2024

Во Бугарија започна програма за стипендирање талентирани студенти од областа на математиката и информатиката

Во Бугарија започна програма за стипендирање талентирани студенти од областа на математиката и информатиката

Софија, 19 февруари 2024 - Почнувајќи од денеска, имаме огромно задоволство да објавиме една исклучителна и единствена иницијатива за Бугарија - почеток на програма за стипендирање на талентирани студенти кандидати од областа на математиката и информатиката. Програмата има за цел да ги поддржи нашите најталентирани деца во Бугарија, за да можат да се развиваат на светско ниво - овде на терен и да ја позиционираат Бугарија како технолошки лидер, рече на прес-конференција во Советот на министри проф. Мартин Вечев, научен директор на Институтот за компјутерски науки, вештачка интелигенција и технологии (ИНСАИТ).

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Во претставувањето на програмата учествуваа и премиерот академик Николај Денков, министерот за образование и наука проф. Галин Цоков, ректорот на Софискиот универзитет (СУ) „Свети Климент Охридски“, проф. Георги Валчев, деканот на Факултетот за математика и информатика проф. Маја Стојанова, како и претставници од бизнисот.

Програмата има позајмени елементи од вакви слични програми од најелитните универзитети во светот, но тоа е бугарска програма која го обединува најдоброто што го имаме во Бугарија. Станува збор за Факултетот за математика и информатика (ФМИ) при СУ, како и Универзитетот во Софија, каде студентите ќе ја спроведуваат основната обука, ИНСАИТ, каде што се вршат истражувања од светска класа во областа на информатиката и вештачката интелигенција и бизнисот што ја финансира програмата. Таа е целосно финансирана од приватни средства - со над 1 милион лева, стипендиите се во износ од 72.000 лева за период од четири години и ја опфаќаат и основната обука на ФМИ на СУ, во специјалноста „Информатика“, како и пракса, годишна работа и истражување во ИНСАИТ и летна пракса во технолошки компании, изјави проф. Мартин Вечев.

Тој објасни дека програмата сега е на веб-страницата на ИНСАИТ и потенцијалните студенти можат да аплицираат, а крајниот рок е 17 март. Овие 72.000 лева се по ученик и оваа сума го покрива целиот четиригодишен период на образование во рамките на програмата. „Годинава планираме да примиме десетина студенти во пилот фаза на програмата, а следната година може да има повеќе - 15 или 20 студенти“, објасни проф. Вечев.

Оваа програма ќе помогне да се задржат многу умни млади луѓе во Бугарија, а кандидатите за програмата мора да исполнуваат три работи поврзани со ФМИ, рече деканот на Факултетот за математика и информатика (ФМИ) на СУ проф. Маја Стојанова. Прво, тие мора да се пријават на Факултетот за математика и информатика на Софискиот универзитет, второ, да бидат примени на насоката „Информатика“ и трето, да се запишат како студенти. Тие исто така треба да бидат прифатени како соработници во ИНСАИТ. За нив ќе има дополнителни заложби - пракса, семинари и верувам дека тоа ќе доведе до подигнување на нивото на целата специјалност, рече проф. Стојанова.

Ректорот на Универзитетот во Софија рече дека оваа програма го покажува моделот со кој треба да се поттикнуваат младите, талентирани умови на Бугарија. За оваа програма, бизнисот и партнерите ги обезбедуваат потребните средства за студентите да учат во основните дисциплини. Се надевам дека во наредните години на овој пример ќе се приклучат и други бизниси и општини во Бугарија, бидејќи најголемата битка на 21 век ќе биде онаа за квалификуван човечки потенцијал и мора да им дадеме шанса на младите да инвестираат во знаење пред тие го развиваат својот потенцијал во бизнисот, истакна проф. Валчев.

Ова е многу важен настан за развојот на екосистемот на бугарското високо образование и наука, бидејќи поврзува водечки универзитет во Бугарија, а тоа е Универзитетот во Софија, со еден од најиновативните истражувачки институти во последната година - ИНСАИТ, со бизнис , изјави министерот за образование и наука проф. Галин Цоков. Тој додаде дека тоа е моделот на развој на бугарското високо образование во иднина.

Министерството за образование и наука во последните години многу сериозно ги поддржува талентираните деца и ученици кои се претставници на Бугарија на различни меѓународни олимпијади, а за оваа година средствата за Националната програма „Ученички натпревари и олимпијади“ изнесуваат 5.331.000 лева. Тоа е за околу 900.000 лева повеќе од лани, а повеќе од 600.000 лева ќе бидат издвоени само за подготовка на учениците од 10, 11 и 12 одделение од олимписките тимови, рече министерот Цоков.

Верувам дека програмата ќе започне многу добро, државата ќе ја поддржи и ќе се обидеме да го искористиме искуството на ИНСАИТ и ФМИ на СУ за да видиме дали можеме да развиеме слични форми во неколку други водечки институти, во други области, рече премиерот Николај Денков.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

 

 

 

 

 

Остани поврзан