• недела, 19 мај 2024

Бориславов: Членството на Софиската зоолошка градина во Европската асоцијација на зоолошки градини и аквариуми е историски настан

Бориславов: Членството на Софиската зоолошка градина во Европската асоцијација на зоолошки градини и аквариуми е историски настан

Софија, 3 мај 2023  - Членството на софиската зоолошка градина во Европската асоцијација на зоолошки градини и аквариуми (ЕАЗА) е историски настан, големо признание, но и огромна одговорност, изјави за БТА директорот на Зоолошката градина во Софија, Добромир Бориславов.

Во пресрет на 135-годишнината од формирањето на Зоолошката градина - Софија, за време на годишниот состанок на Одборот на директори на ЕАЗА (EAZA) во Берген, Норвешка - на 27 април, софиската зоолошка градина доби членство во авторитативната организација, која обединува над 340 зоолошки градини и аквариуми од Европа и Западна Азија.

Процесот на аплицирање во ЕАЗА траеше повеќе од 15 години, во кои зоолошката градина во Софија, најголемата на Балканот, мораше да исполни над 400 критериуми, посочи Бориславов. Софиската зоолошка градина е една од ретките во регионот која стана членка на ЕАЗА - најблиски зоолошки градини, членови на здружението, до нас се оние во Атина и Загреб, истакна директорот. Тој истакна дека овој огромен успех се должи на доследните напори и работа на тимот на Зоолошка градина - Софија, поддржан од општина Софија.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор. 

Патот до членството беше многу долг и полн со барања не само за техничко обезбедување услови за животните и посетителите, туку и во однос на усогласеноста со одредени протоколи на ЕАЗА за работа со животни, услуга, обука на старатели, безбедност и многу други барања, објасни Бориславов. 

Тој кажа дека за време на времето кога Зоолошката градина во Софија била кандидат за членка, Здружението назначувало официјални советници и ментори кои помогнале да се оди по потешкиот пат до членството. Вим Ферберкмос, поранешен директор на паркот Гаја во Холандија и Жан-Жак Лезиер, директор на зоолошката градина во Атина, дадоа вредни совети и насоки за исполнување на многуте барања на ЕАЗА и како резултат на тоа, во голема мера, ги достигнавме високите стандарди и бевме примени во европското семејство на зоолошки градини, истакна Бориславов.

Зоолошката градина во Софија ги исполнува барањата за бројот на заштитени видови, програми за враќање на животните во дивината.

Детално, ЕАЗА се интересираше за бројот на заштитени видови што ги одгледуваме, програмите за враќање на животните во дивината, во кои учествуваме, политиката на одгледување животни, нивната исхрана, ветеринарната медицинска нега, објасни директорот на зоолошката градина. Според неговите зборови, сето тоа, заедно со едукативните активности, научната работа, комуникацијата со јавноста, претставува комплексен сет на барања на кои треба да одговори градската зоолошка градина. Во изминатите 10 години работевме систематски за да можеме да исполниме повеќе од 60 проценти од сите критериуми, рече Бориславов.

Членството во ЕАЗА ќе обезбеди нови квоти за животни

Според него, членството на ЕАЗА ќе и обезбеди на зоолошката градина нови квоти за прием на животни кои биле исцрпени. Зоолошката градина во главниот град ќе биде одговорна за лекување и грижа за животните пред заедница која ги вклучува најголемите и најавторитетните зоолошки градини во Европа и светот, посочи директорот.

Тој рече дека престижното членство обезбедува многу нови можности за размена на зоолошки градини, користење на странско искуство, учество во меѓународни програми за заштита и одгледување на преку 400 ретки и загрозени животински видови, најсовремена обука и професионален развој за професионалците во зоолошката градина, пристап на онлајн платформа за споделување знаење и искуство. Членовите добиваат поддршка и помош од Извршната канцеларија на ЕАЗА во Амстердам, составена од специјалисти во три главни области: Зачувување и управување со населението: обезбедување поддршка за сточарството и зачувување прашања и во зоолошките градини и во дивината; Комуникации и членство: поддршка на членовите со најновите вести од целата мрежа, внатрешни и надворешни комуникации и сите прашања за членство; Политика на Европската Унија: поддршка на политиката на ЕУ и ангажман на членките од претставништвото на ЕАЗА во Брисел.

Зоолошката градина во Софија се докажа како организација за заштита преку своето учество во над 12 европски програми за загрозени видови.

Директорот на зоолошката градина во Софија истакна дека во врска со заложбите за членство во ЕАЗА значително е подобрена животната средина по голем број реконструкции, воведување нови правила и стандарди за работа, бројни обуки. Зоолошката градина во Софија докажа дека е организација за заштита на природата преку своето учество во повеќе од 12 европски програми за загрозени видови и во проекти за зачувување на ретки видови од бугарската природа, рече Добромир Бориславов.

Тој најави дека до крајот на мај ќе заврши реконструкцијата на секторот „Мал предатор“, а просторот за животните ќе се удвои. Бориславов ја истакна новата улога на зоолошките градини, кои не прикажуваат само животни, туку стануваат центри за зачувување и заштита на животната средина за дивите животни. Фокусот сега е на размножување на загрозени, заштитени видови, со цел да се размножуваат на начин што ќе можат да се вратат во дивината. За тоа е потребен специфичен начин на изглед и грижа, нагласи Бориславов.

 

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Остани поврзан