• сабота, 25 мај 2024

Форумот на жените на Коалицијата „ВЛЕН“ во Скопје одржа регионална конференција

Форумот на жените на Коалицијата „ВЛЕН“ во Скопје одржа регионална конференција

17 април 2024

Форумот на жените на Коалицијата „ВЛЕН“ одржа регионална конференција на темата „Жените во процесите на донесување на одлуки како елемент на демократијата“. 

На ова конференција учествуваа учесници од Коалицијата „ВЛЕН“, како и кандидатките за пратенилки од коалицијата, а дополнително како специјална гостинка беше поканета министерката за Правда во Косово, г-ѓа Албулена Хаџиу, воедно и претседателка на форумот на жените на Самоопределување, како и Ардита Саќипи член на раководството на ПВД Прешево. 

Хаџиу и Саќипи ја оценија работата на нивните колешки од Северна Македонија, меѓутоа тие поттикна за гласот на жените да биде погласен внатре во политичките партии и истото да се унапреди во државните институции.

Оваа конференција имаше за цел да се поддигне свеста, достоинствено да се застапуваат жените во процесите на донесување одлуки во демократските држави како важен елемент на нивната демократија.

 Коалиција „ВЛЕН“

______________________________________________________________________________________ 

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки

Остани поврзан