• сабота, 20 април 2024

Трипуновски: Министерството за животна средина да го стави во функција хидросистемот спас за Дојранско Езеро

Трипуновски: Министерството за животна средина да го стави во функција хидросистемот спас за Дојранско Езеро

27 февруари 2024

Дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски денеска е во работна посета на Дојран.

Трипуновски заедно со дел од неговиот кабинет го посетија Дојанско Езеро и направија увид на актуелната состојба на езерото и на хидросистемот за спас на Дојранско Езеро.

Состојбата е катастрофална и водостојот на Дојранско Езеро е намален за 1.5м што го загрозува биолошкиот свет во езерото. Хидросистемот Ѓавато за спас на Дојранско Езеро започнува од местото Ѓавато и истиот не е во функција бидејќи со одлука на Влада се исклучени пумпите кој го снабдуваат овој систем со вода.
Дополнително има информации дека од страна на концесионерот на Дојранското Езеро не се издаваат дозволи за рекреативен риболов бидејќи езерото се користи за стопански риболов односно максимално искористување на рибниот фонд од страна на концесионерот. Апел до Државниот земјоделски инспекторат  да се изврши контрола за начинот на стопанисување со Дојранско Езеро.

Трипуновски упати апел до Министерство за животна за животна средина, како одговорна институција за хидросистемот, веднаш да започне со санација на цевките и цевководот и да го стави во функција хидросистемот спас за Дојранско Езеро.

Дополнителен заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски

________________________________________________________________________________________ 

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Остани поврзан