• понеделник, 08 април 2024

ССНМ очекува институционална акција за нападите врз Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис

ССНМ очекува институционална акција за нападите врз Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис

 Скопје, 16 февруари 2024


Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници со огорченост ги проследи објавите на социјалните мрежи од последниот период во кои низ дезинформациска кампања со масовно споделување на клевети, навреди и говор на омраза, оркестрирано ја напаѓаат Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис. Во неа се таргетираат сегашните и поранешните вработени кои со тоа се изложени на сериозен ризик и закани по личната безбедност.

ССНМ смета дека системските напади се загрижувачки бидејќи се континуирани, а како тие не се процесуираат постои опасност од нивно повторување што ќе ја усложни улогата на Метаморфозис и сличните организации во своите активности. Фондацијата за интернет и општество подолг период и тоа многу успешно, јасно и недвосмислено ги разоткрива, па и ги нагласува лажните вести и дезинформации што очигледно им пречи на групи и поединци.

Очекуваме и повикуваме на итна и бескомпромисна институционална акција на надлежните затоа што ваквите подли напади освен што се однесуваат на нашите колеги, во исто време го подриваат целокупниот квалитет на новинарската професија.

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници предупредува дека овие форми на пресметки со докажани професионалци најмногу се случуваат во онлајн просторот, и дека токму интернетот е локацијата каде што заканите врз новинарите, опструкциите и најразновидните дискриминации се најприсутни. И затоа сметаме дека ваквите клеветнички постапки треба да бидат „сосечени“ во корен.

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници

__________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Остани поврзан