• недела, 26 мај 2024

Седница на Уставен суд, ќе се разгледуваат 14 предмети што Судот ги оформил по сопствена иницијатива

Седница на Уставен суд, ќе се разгледуваат 14 предмети што Судот ги оформил по сопствена иницијатива

Скопје, 9 април 2024 (МИА) - Уставниот суд денеска ќе ја одржи 12. седница со  дневен ред на којшто се предвидени 14 иницијативи за оценување на законитоста и уставноста за предмети што Судот ги отворил по сопствена иницијатива.

Станува збор за предмети во коишто, како што соопштуваат од Судот, се оспорени одредби од повеќе општини, а се однесуваат на автентично толкување на општините за акти кои самите ги носат. 

Од Судот информираат дека судиите дополнително ќе одлучуваат за пет предлози за предмети во коишто веќе е исцрпена дискусијата. дма/бак/

Фото: МИА архива

 

 

 

н

Остани поврзан