• вторник, 27 февруари 2024

СДСМ: Со ДПМНЕ и Левица нема поголеми плати и пензии

СДСМ: Со ДПМНЕ и Левица нема поголеми плати и пензии

26 ноември 2023

Со антиевропските ДПМНЕ и Левица, Мицкоски и Апасиев нема иднина, само изолација и стагнација.


Со ДПМНЕ и Левица нема поголеми плати и пензии, има само споменици и стиропор за богатење на Белата плата, врз грбот на народот.
ДПМНЕ е партијата којашто беше против покачувањето на минималната плата и во чие 11 годишно време на владеење изнесуваше 8.000 денари. Работниците беа третирани како евтина работна сила, со згазено достоинство и без вреднуван труд.


Со ДПМНЕ 8.000 денари а со СДСМ минимална плата е 20.175 денари и повторно ќе расте дополнително.


Со ДПМНЕ просечната плата изнесуваше 22.000 денари, со СДСМ просечната плата е над 37.000 денари.


Просечната пензија СДСМ ја зголеми за 40%.


Во време на ДПМНЕ, во 2016 година, просечната пензија изнесувала 13.754 денари, додека во март 2023 година просечната пензија е покачена на околу 20.000 денари.


Во времето на ДПМНЕ минималната пензија беше 9.000 денари, денес е 13.200 денари.


Над 160.000 корисници на пензија биле под прагот на сиромаштија од 14.000 денари, дефиниран од Светска банка, а СДСМ го намали на повеќе од половина, за над 50%.


Пензиите ќе растат со СДСМ, а со новата методологија ќе се усогласуваат на секои шест месеци врз основа на растот на трошоците за живот и на просечната плата.


Интеграцијата носи економски напредок и подобар животен стандард на граѓаните, а изолацијата економско уназадување.

Центар за комуникации со јавноста на СДСМ 

________________________________________________________________________________________ 

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Фото: СДСМ 

 


 

Остани поврзан