• понеделник, 20 мај 2024

Раст на извозот на кромид од Албанија за македонскиот пазар

Раст на извозот на кромид од Албанија за македонскиот пазар

Дебар, 25 март 2023 (МИА) - Во текот на овој месец забележан е раст на извозот на кромид, од Албанија, за македонскиот пазар, посебно од округот Корча, кој е и најголем производител на оваа градинарски култура.- Големи количини на кромид извезени се за Македонија, на чиј пазар имаше недостиг, идентично како и за Косово. Земјоделците од Корча се задоволни бидејќи имаат поголема добивка, наведуваат медиумите.Додаваат дека земјоделците се повеќе од задоволни како поради обезбедениот пласман така  и од откупната  цена, која на големо изнесува 80 до 90 лека.Зголемениот извоз на кромидот услови раст на цената на мало на домашниот пазар, која моментно изнесува 150 лека (1,3 евра). вт/лв/

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан