• понеделник, 27 мај 2024

Претставничкиот дом на САД го одобри пакетот американска воена помош за Тајван

Претставничкиот дом на САД го одобри пакетот американска воена помош за Тајван

Вашингтон, 20 април 2024 (МИА) - Претставничкиот дом на САД го одобри пакетот американска воена помош за индо-пацифичкиот регион, вклучувајќи го и Тајван.

Ова е првиот дел од предлог-законот за помош во сферата на безбедноста со вкупна вредност од 95 милијарди долари за Украина, Израел и други партнери на САД. Во Претставничкиот дом на САД денеска одделно се гласаат трите пакети.

Светските агенции јавуваат дека пакетот помош за Тајван бил одобрен од двопартиско мнозинство во Претставничкиот дом, кој е под контрола на претставници на Републиканската партија на САД. Следува гласањето за пакетите помош за Украина и Израел. рп/

Фото: МИА архива

Остани поврзан