• вторник, 19 септември 2023

Поставени садови за собирање отпадни батерии во 25 институции во Струмица

Поставени садови за собирање отпадни батерии во 25 институции во Струмица

Струмица, 7 јуни 2023 (МИА) - Од денеска во институциите кои се под надлежност на Општина Струмица, како и во основните и средните училишта, почна собирањето на отпадни батерии.

Како што информираа од Општината, садови за собирање на овој електронски отпад се поставени во 25 институции во Струмица.

- Со ова се прави значаен исчекор на одржливост и заштита на животната средина. Ова ќе придонесе за намалување на опасниот отпад на улиците, дивите депонии кои се создаваат покрај контејнерите и ќе влијае на подигањето на јавната свест. Заеднички придонесуваме да се намали влијанието на овој растечки проблем, но и да мотивираме повеќе луѓе да се грижат за себе и околината и да го селектираат опасниот отпад, стои во информацијата од локалната самоуправа.

Поставувањето на садовите за собирање отпадни батерии е во соработка и партнерство со „Нула отпад“.рт/цр

Фото: Општина Струмица

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан